Telenor startar telematikbolag

Telenor startar ett nytt bolag med fokus på den växande marknaden för telematik. Bolaget, Telenor Connexion, kommer att ha huvudkontoret i Stockholm och ska inom ett år ha omkring 100 anställda.

Telenor Sverige är en stor telematikoperatörer med över en miljon aktiva simkort. Marknaden för telematik har vuxit kraftigt de senaste åren som en följd av ökad efterfrågan inom energi, klimat och säkerhet. Berg Insight, ledande branschanalytiker, räknar med att det bara i Europa kommer att finnas över 50 miljoner uppkopplingar år 2011.

– Marknaden för telematiklösningar har fullkomligt exploderat och för att möta den ökade efterfrågan tar vi nu steget att lägga denna verksamhet i ett eget bolag som kommer att serva kunder över hela världen. Jag är mycket stolt över att vi inom Telenor Sverige utvecklat den här verksamheten och det känns naturligt att det nya, internationella bolaget får sitt huvudkontor i Stockholm, säger Johan Lindgren, vd Telenor Sverige.

Vd inte utsedd

Styrelseordförande för det nya bolaget, som ägs av Telenor ASA, blir Arve Johansen, mångårig medarbetare inom Telenorkoncernen och senast ansvarig för Telenors verksamhet i Asien. I styrelsen ingår även Johan Lindgren. Under hösten kommer en permanent vd för Telenor Connexion att utses, för tillfället är Fredrik Salvesen utsett till tillförordnad vd. Han är idag Vice President, Project Management Office, Telenor ASA.

Telematik (som även går under benämningarna ”Connected Objects” eller ”maskin-till-maskin kommunikation”) är kommunikation mellan maskiner med hjälp av mobilteknologi. Bara i Europa finns det idag över 600 miljoner maskiner som potentiellt skulle kunna kopplas samman genom m2m-teknik. Utvecklingen drivs bland annat av ökade krav på lösningar inom energi, klimat och säkerhet.

I tio år

Exempel på tjänster är: SOS-tjänster för olycksskydd i personbilar; fleet management (för effektivisering av transport och logistik); larm- och övervakning; avläsning av mätartinställningar, exempelvis elmätare och betaltransaktioner. Bland Telenor Sveriges kunder inom området återfinns bland andra Volvo, Securitas och Daimler.

Telenor Sverige har erbjudit kommunikationslösningar inom telematik i över tio år och omnämndes nyligen mest avancerad mobiloperatör på m2m-området av analysföretaget Berg Insight. Telenor representeras i Sverige även av Bredbandsbolaget, Glocalnet och Canal Digital och har totalt ca 2 500 anställda.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.