Telenor: Vårt nät bättre än Telias

Telias mobilnät har rykte om sig att vara Sverige bästa. En myt menar Telenor efter att ha låtit nätkonsulterna Omnitel hårdtesta de båda näten under januari och februari. Nu ger Telenor kunderna chans att kostnadsfritt jämföra själva.

Telenor: Vårt nät bättre än Telias

Både Telia och Telenor får i mätningarna över lag mycket bra betyg när det gäller såväl täckning som samtalskvalitet och datahastighet i sina mobilnät.

– Ur ett internationellt perspektiv har de svenska operatörerna kommit mycket långt i utbyggnaden av nya mobilnät, säger, Mikko Valtonen, affärsutvecklingschef på Omnitele och tekniskt ansvarig för nättestet.

Små skillnader för samtal

Tittar man på resultaten av mätningarna när det gäller rösttjänster är det i princip dött lopp mellan operatörerna på merparten av de 550 testplatserna men Telenor tycks ha kommit ikapp och förbi när det gäller datatrafiken.

– Vårt test visar på ett visst övertag för utmanaren, Telenor, jämfört med marknadsledaren Telia vad gäller mobilsurf och datatrafik i 3G- och 4G-nätensäger, Mikko Valtonen.

Telenors 4g klart snabbare

Skillnaderna är störst i 4g-näten där Telenor har avsevärt högre genomsnittliga datahastigheter. Mätt med Samsungs Galaxy Note 2 LTE är skillnaden hela 13 megabit per sekund eller omkring 85 procent snabbare. Farten i 3g-näten är däremot i princip lika för båda operatörerna.

Totalt sett presterar Telenors nät bäst i fyra av fem regionsindelningar och allra bäst ser det ut för dem i Stockholmsregionen.

Telia fortfarande bäst i norr

Den gamla sanningen att det är Telia som har övertaget i norra Sverige tycks dock stå sig för där har dominanten fortfarande bättre mätvärden på strax över hälften av testplatserna. Det ska också tilläggas att alla testerna gjordes i tätorter med fler än 15 000 invånare och i fallet med Norrland gör det att de flesta mätpunkterna hamnat utmed kusten. Hur näten presterar i mer glesbebyggda trakter går därmed inte att uttala sig om.

Inför täckningsgaranti

Telenor tycker i alla fall att testerna ger tillräcklig råg i ryggen för att börja utlova kunderna en två veckors lång testperiod med teckningsgaranti. Tecknar man ett nytt abonnemang skickar operatören ut ett tillfälligt sim-kort som man kan använda gratis för att prova om täckningen motsvarar förväntningarna. Är man inte nöjd kan man skicka tillbaka startpaketet med det riktiga abonnemanget och bryta avtalet.

– Vi ser testet som ett bevis på att vår satsning ger resultat och att vi är på rätt väg. Nu fortsätter vi det arbetet, bland annat genom att bygga färdigt vårt landsomfattande 4g-nät och genomföra en fullständig modernisering av vårt 3g-nät i hela landet, säger Magnus Zetterberg, Nätchef på Telenor Sverige.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter