Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Telenor växlar upp i storstäderna

4G Inför sommaren presenterade Telenor planer för införandet av Lte Advanced. Nu går man vidare och uppgraderar näten igen.

Knappt har det gått mer än någon månad sedan Telenor presenterade planerna att satsa på Lte advanced innan man presenterar ännu en uppgradering av sitt nät, nu i storstäderna, med ännu en ny generation lte. Där ska man nu kunna nå både högre hastigheter, men också bättre kapacitet.

– Teoretiskt kan man med Carrier Aggregation 3CC, enligt 4G-standarden, nå hastigheter på 450Mbit/s. Men som vi alla vet är teori och praktik två skilda saker. För att komma upp i dessa hastigheter behöver du bra täckning, maximal tillgänglig bandbredd per frekvens samt rätt prestanda i din telefon, kommenterar Telenors nätexpert Patrik Nilsson.

På 400 platser i Sverige har man uppgraderat basstationerna, främst i stadskärnorna. Än så länge är det heller inte särskilt många telefoner som kan användas. För lte advanced finns det relativt många inom den senaste generationen som är möjliga att använda, men för att dra nytta av Telenors senaste uppgradering får de flesta troligtvis vänta till dess att de har en splitterny telefon.

– Dessa telefoner kallas för kategori 9 och än så länge finns bara par modeller ute på marknaden, kommenterar Patrik Nilsson.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter