Telenor vill överklaga ramavtal

Det nya offentliga ramavtalet för operatörstjänster riskerar att hamna i långbänk. Sex operatörer har fått tilldelningsbeslut men Telenor och Alltele som hamnat utanför är inte nöjda.

Det var den 11 april som Kammarkollegiet offentliggjorde vilka sex företag som fått tilldelningsbeslut i den nya ramavtalsupphandlingen av fasta och mobila operatörstjänster samt transmissionstjänster till den offentliga sektorn. På listan över operatörer som lyckats ta sig igenom nålsögat återfinns tunga namn som Telia, Tele2, TDC, IP-Only och DGC, men också den betydligt mindre kända uppstickaren Borderlight från Uppsala.

Ytterligare tre operatörer hade fått möjlighet att lämna in anbud, dels Telenor och Alltele som båda finns med i de befintliga ramavtalen på området och dels Bredband 2 som var en nykomling.

De fick alla en en lägre poängbedömning i Kammarkollegiets utvärdering än de förstnämnda operatörerna och därmed inte heller något tilldelningsbeslut då det på förhand var bestämt att bara sex leverantörer skulle få teckna avtal.

Planerar överklagan

Men Kammarkollegiets beslut har inte tagits emot väl hos Telenor.

– Vi är besvikna och inte nöjda med beslutet och tittar just nu på att överpröva det, säger Alexandra Carlsson på Telenors presstjänst.

Vilka konkreta brister Telenor ser i Kammarkollegiets utvärdering vill hon inte gå in på.

– Det är något som våra jurister håller på att analysera. Vi får återkomma till det, säger hon.

De har fram till den 22 april på sig att göra verklighet av sin överklagan.

Samtidigt som Telenor är missnöjda över att inte ha fått något tilldelningsbeslut konstaterar Alexandra Carlsson att det kanske inte får så stora konsekvenser för operatörens affärer.

– Vi kan sluta separata avtal med kunderna istället, men det är klart att det är en viktig kvalitetsstämpel att vara en del av ramavtalet.

Blandat omdöme hos förlorarna

Inte heller Alltele är nöjda över att stå utan tilldelningsbeslut men har inte hunnit bestämma sig för om de ska överklaga.

– Vi utvärderar det för tillfället men ställer oss tveksamma till vissa av de svar som lämnats in av konkurrenterna, säger Henrik Salomonsson, marknadschef hos Alltele.

Något missnöje finns däremot inte hos Bredband 2 som tycker att det var naturligt att de hamnade utanför.

– För oss var det ganska väntat. Tittar man på poängen är det mobilsidan som är helt avgörande och eftersom vi inte erbjuder mobila tjänster är det inte så konstigt att vi får en lägre poäng än de andra, säger vd Daniel Krook.

Minskad betydelse väntas

Ramavtalsområdet har under den pågående perioden dominerats stort av Telia som under 2011 stod för över 80 procent av omsättningen på 742 miljoner kronor. Hälften av omsättningen kommer från de mobila tjänsterna.

Framöver räknar dock såväl Kammarkollegiet som de operatörer Telekom idag varit i kontakt med att betydelsen för ramavtalsområdet kommer att minska. Istället räknar alla parter med att en ännu större del av de offentliga telefoniaffärerna kommer att ske i form kommunikation som tjänst-pakteringar. Det ramavtalet kommer att förnyas senare i år.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.