För två år sedan började den stora 5g-utrullningen i Sverige och de fyra stora operatörerna har sedan dess kämpat på med att bygga nät. När Telekom idag testade näten i fjol var dock resultatet ganska dystert. Det var helt enkelt inte lätt att få några riktiga 5g-upplevelser i hastighet trots att det utlovades mycket god täckning.
Telenors nätexpert: ”Håller stabil bra fart och ökar tempot”
5g
När Telekom idag för andra året i rad testade svenska 5g-nät var skillnaden stor från i fjol. Samtliga operatörer presterade bättre än senast.
– Det glädjer mig att se att vi lyfter prestandan, säger Sara Kebert på Telenor.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Men det var då. Sedan dess har mycket hänt och när Telekom idag gjorde årets test syns förbättringarna.
Testet, som ni kan läsa här, gav många positiva utfall, men även några mindre smickrande. En rättvisande ögonblicksbild enligt Telenors nätexpert Sara Kebert.
– Det jag kan utläsa när jag tittar på testet är att nätet fluktuerar väldigt vilket är ett tecken på att vi inte är klara med vårt fotavtryck i städerna och att det är mycket byggnation som kvarstår. Men det glädjer mig att se att vi lyfter prestandan, säger hon.
Bygger inte bara för framtiden
Sara säger att det syns tydligt att hastigheten i nätet höjts, vilket är ett resultat av de enorma investeringar som gjorts.
– Vi bygger inte bara för framtiden och 5g, utan även för de tjänster som används här i dag. Utbyggnaden går i rask takt och vi tar in en moderniserad sajt i timmen just nu. Vi ska ju nätmodernisera allt vilket innebär att varenda radiomobilstation ska uppdateras. Självklart springer vi mycket där kapacitetsbehoven är stora och vi vill få till så homogena 5g-nät som möjligt.
Just homogena nät och täckning är dock inte helt lätt att få till. Något som märktes i testet då vi trots ”mycket god täckning”… bara fick taskigt 4g.
– Täckningskartor är alltid ett pyssel i sig att få så rättvisande som möjligt, men vi lägger mycket energi på att förbättra det. Med det sagt är det svårt att fånga allt i en stadsmiljö. Det är mycket som händer och det påverkar, säger Sara.
Men när det utlovas mycket god täckning – och vi bara får låga 4g-hastigheter trots att vi står utomhus… är inte det lite väl stor skillnad?
– Jag kan inte svara på exakt varför, det måste vi då kolla mera. Men man ska kunna få bra 5g om vi har täckning. Och jag tycker att det stämmer.
Att det är mycket som påverkar märks också i skillnaden mellan att ha fritt synfält till radioantennen – och bara gå runt hörnet på ett hus. Men när kan man förvänta sig att den här typen av radioskuggor är borta.
– Som vår nästdesign ser ut använder vi mycket av våra befintliga sajter. Men att få täckning på 3,5 GHz-frekvensen kräver fler basstationer. När nätet är fullt utbyggt samt att vi aktiverar 5g i de lägre frekvensbanden med bättre räckvidd och penetrationen – först då kommer vi vara där. Vi vill utnyttja vårt spektrum så bra som möjligt för våra kunder. När trafiken flyttas över mer mot 5g, då kommer vi ta de frekvenserna.
Så när handlar det om?
– Vår ambition är att nätmoderniseringen ska vara i hamn 2025. Då har vi det nationella 5g nätet och då kan man verkligen bana väg för de nya 5g-tjänsterna. Det kommande året riktar vi in oss på att bygga klart de städer vi börjar med samt trafiktunga områden. Att exempelvis hela stockholmsområdet ska få 5g, även förorterna, ligger alldeles runt hörnet. Vi håller en stabil bra fart och ökar det tempot. Det är kul att se hur 5g-nätet växer fram, säger Sara Kebert.