Telekombranschen befinner sig i en enorm teknikutveckling. Och den snabba digitaliseringen samhället genomgår skulle inte vara möjlig utan mobilnät och uppkoppling. Operatörerna och nätägarna är därför en av grundbultarna, men hur tänker de kring sin roll och vad kommer fokus vara framöver?
Telenors teknikchef: ”Vi kunde visa vikten av vad vi gör”
Nytt jobb En comeback som teknikchef, men nu med en helt annan roll. Magnus Zetterberg är CTO för Telenor Sverige. Telekom idag fick en intervju om framtid, fokus och möjligheter.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Sedan 1 augusti är Magnus Zetterberg teknikchef på Telenor. En position som han också hade 2008-2014, men även om han haft titeln förut – är innehållet inte det samma.
– Det är bara att konstatera att Telenor Sverige av i dag är något helt annat än det var för åtta år sedan. Då jobbade vi med att konsolidera verksamheter man hade investerat i och att bygga ett enat Telenor Sverige. Men det gedigna arbete man gjort sedan dess har skapat möjligheterna man har som företag i dag, säger han till Telekom idag.
”Utan vår bransch hade samhället stannat”
Magnus kanske är ny på jobbet, dock är han en veteran i branschen och säger att vad det innebär att vara operatör verkligen har förändrats med tiden.
– Vi har gått igenom ett antal turbulenta år, då menar jag som samhälle och allt som påverkat. Det vi sett under coronaåren är något som visar varför jag alltid varit så förtjust i vår bransch. Jag gillar vad den tillför till människor privat, men även företag och verksamheter. Utan vår bransch bidrag hade samhället stannat. Vi hade haft en offentlig sektor som havererat och företag som inte fungerat. Rent generellt tror jag att vi skulle haft mycket större mental ohälsa om det inte skulle vara att vår bransch levererat möjligheter i vårt dagliga liv.
Tydliga exempel på hur viktig branschen är enligt Magnus att uppkopplingen gav digitala andningshål och mötesmöjligheter när tuffa restriktioner såg till att hålla människor åtskilda.
– Vi kunde visa vikten av vad vi gör och det är något som gör att jag blir ännu mer entusiastisk för att verka i branschen. Jag skulle säga att vi har knuffat digitaliseringen en bit framåt.
”För tidigt att ta fram en prioriteringslista”
En av de största sakerna som sker inom telekom är implementeringen av den senaste generationens radioteknik. Men att bara lägga till det som ”ytterligare ett kliv framåt” är enligt Magnus lite missvisande.
– Jag var med och lanserade 2-, 3- och 4g. Nu är det 5g men jag vet inte om vi ska säga att det bara är ett mobilnät. Jag ser att det innebär att vi kommer få förmågor som är extremt nära det vi kallar fastnät. Och det är spännande.
Blir 5g det du kommer fokusera mest på, eller är det någon annan aspekt som får prioritet?
– Just nu har jag förmånen att få återknyta kontakten med gamla kollegor, men även träffa nya. Så för mig är det för tidigt att ta fram en prioriteringslista. Det jag upplever är dock att vi har gott moment och energi samt många spännande projekt. Så för mig handlar det om att få fart på dessa och leverera på det vi har bestämt oss att göra, säger Magnus.
Även om det inte finns någon klar prioriteringslista är utbyggnaden av 5g-nätet samt privata nät något som står högt upp på agendan. Vilket Magnus menar är naturligt.
– Det är ju så att med all teknik, då kommer infrastruktur och byggnation av accessen före allt. Vi har en superambitiös plan för 5g och absolut är det fokus på att få ut det. Samtidigt förbereder vi våra plattformar för att kunna hantera de möjligheter som accessen ger – så att det går hand i hand med affären och att hitta usecases för våra kunder.
Frustrerande att spektrumettilldelningen är sen
Att utbyggnaden är prioriterad är förståelig. Tittar man på täckningskartan för 5g är den väldigt fläckvis och skral. Och visst är det nätägarnas jobb att bygga ut den nya tekniken – men Magnus menar att man fått sitta i väntrummet alldeles för länge.
– Som du vet blev frekvensauktionerna väldigt sena. Det innebär att vi kommer åt spektrumet sist i Europa. Det är fruktansvärt frustrerande att se att vi i Sverige, som alltid varit världsledande, kommer sist ut. Men ambitionen är att ta tillbaka de andras försprång så snabbt som möjligt.
Hur länge det dröjer innan det är god täckning i Dorotea, Trosa och Varberg är inget Magnus går in på. Men de jobbar hårt på det.
– Nätinvesteringen vi gör är enorm, men det kommer i en viss ordning. Och det ger skillnad. Där du har 5g-täckning i dag har du enorma farter. Jag satt själv i min bil utanför centralstationen i Stockholm. Då hade jag en halv gig ner i bilen. Hade någon sagt det till mig för sju år sedan hade jag inte trott det.
Så vad är då målet att åstadkomma det närmsta året?
– Du får tänka på att jag precis har börjat, så jag kan inte vara allt för krispig i mitt svar än. Men en bild jag skulle vilja ge är att jag hoppas att du om ett år ringer och säger ”rackarns vilket bra 5g-nät ni har”, säger Magnus Zetterberg.