Telenors utrullningschef: ”Vi har inte suttit och rullat tummarna”

5g Under en rafflande majhelg så blev det huggsexa om att ”vara först med 5g”. Telia, Tre och Tele2 var alla igång. Telenor valde en lite annan approach för sin satsning – men vad har hänt sedan dess?

Telenors utrullningschef: ”Vi har inte suttit och rullat tummarna”
STOCKHOLM 20210506 Uppdrag: Telenor På bilden: Sara Kebert. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070

Först, störst, bäst och snabbast. När det kommer till marknadsföringssnack kring nät brukar superlativen hagla tätt. När då tre av de fyra stora operatörerna den sista helgen i maj 2020 gick ut och berättade om att deras respektive 5g-nät nu var igång – väntade sig en hel bransch att även den fjärde skulle kliva in. Men icke. Telenors strategi kring den nya radiotekniken har varit mer av devisen ”skynda långsamt”.
– Vi lanserade vårt 5g nät i oktober 2020 så att vi kunde erbjuda något som vi tyckte hade tillräckligt bra täckning med 1Gbit hastighet för att kunna kallas nät. Sen har vi fortsatt under hösten och aktiverat 5g på 36 platser runt om i Sverige. Vi har även valt två leverantörer för radionätet, Ericsson och Nokia, som vi håller på att implementera. Tidigare har vi haft en rad olika leverantörer i radionätet, bland annat Huawei. För de centrala delarna har vi sedan tidigare valt Ericsson och Nokia, säger Sara Kebert, nätexpert och utrullningschef för mobilnätet på Telenor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Sara säger att Telenors strategi är långsiktig och väl förberedd – vilket gjort att man ännu så länge inte haft några större problem med utrullningen.
– Vi var ju förberedda sedan en lång tid. Vi visste att vi skulle behöva göra ett leverantörsbyte och att gå upp på två leverantörer skapar robusthet och flexibilitet. Sen har vi det arbete vi gör nu även en stor modernisering av det befintliga nätet, så det är inte bara 5g vi bygger. Vi har ju även rullat ut nät förut så sedan tidigare vet vi vilka hinder som kan finnas.

Skönt att auktionen är klar

På ett sätt skulle man kunna tro att 5g-lanseringen haft värsta möjliga start i Sverige. På ett bräde har det varit den nya säkerhetslagen samt en utdragen spektrumtilldelning, och ovanpå detta så har coronapandemin kommit som extra krydda. Men Sara säger att hon inte ser att detta har stört utrullningsstrategin.
– Nej, det har inte stört. Men visst har man längtat efter auktionen, och det är skönt att de bitarna har fallit på plats. Absolut är det skönt att få förutsättningarna klara så tidigt som möjligt.  Men vi har ju inte suttit och rullat tummarna i väntan på auktionen. Vi fick göra antaganden och den auktion som blev av gick i linje med våra antaganden. Däremot har ju framflyttningen av auktionen gjort att hela Sverige har blivit lite sena i 5g. Det är ju en ny situation. Sverige har ju alltid varit först sedan 2g  – och nu är vi inte det längre.
– Men det är inte kört. Vi kommer hinna bygga ut till dess att de nya tjänsterna och innovationerna kommer, med ett rikstäckande 5g-nät 2024, säger Sara.

5g kommer behövas

I Sverige har operatörerna gjort en ganska begränsad lansering av 5g ännu så länge. Flera analytiker har gjort gällande att operatörernas senfärdighet har att göra med att man ”inte riktigt behöver” den nya tekniken än. Men det är inget som Sara håller med om.
– 5g kommer att behövas och om man ser på trafikutvecklingen så är det en fortsatt kurva rätt upp i skyn. Då behövs den nya tekniken för att klara det. Spektrumet behövs för det krävs bredare pipor för att klara det som komma skall. Sen kommer ju även IoT och den stora mängd uppkopplade enheter som vi ser framöver. Med krav om robusta och säkra nät kommer vi framöver behöva 5g för att kunna erbjuda privata nät. Den typen av lösningar går inte att realisera med dagens teknik.

Och det är just inom den sektorn som Sara och Telenor ser de första användningsområdena för 5g. Detta medan konsumenter inte riktigt har samma tydliga uppsida.
– Private networks är helt klart viktigt och där är vi igång redan med bland annat Atlas Copco sedan hösten 2020.  Sen tror jag ur allmänhetens eller den enskilda konsumentensförväntan att det handlar mer om kapacitet, bandbredd och tillgänglighet. Det 5g erbjuder här är ett robust säkert nät med bra bandbredd.

Hela huvudstaden täckt 2022

Där de andra operatörerna snart har fyllt ett år för sin publika 5g-satsning – har Telenor några månader kvar. Så vad hoppas man hinna fram till ettårsdagen?
– Vi är fullt uppe i förberedelsen av en bredare utrullning av 5g. Det är en ambitiös plan vi förbereder nu och det räknar vi med att kunna presentera under 2021. Primärt bygger vi ut nätet i Stockholm och Göteborg. Jag tror inte vi mäktar med att täcka hela huvudstaden under 2021, men det kommer vi definitivt att göra 2022. Mot slutet 2021 och under 2022 så är det de andra större städerna samt de klassiska semesterorterna där vi vill vara.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!