Telepo-grundarens nya telekom-bolag

Internet of Things Telepogrundaren Jörgen Björkner förändrade uc-världen. Nu vill han göra samma resa inom IoT med sitt nya bolag och plattform Iotcomms.io, som han startar tillsammans med Gunnar Reinholdsen.

Telepo-grundarens nya telekom-bolag

Telepo är idag grunden för många operatörers uc-lösningar på den svenska marknaden. Bolaget grundades 2004 av Jörgen Björkner och Lars-Michaël Paqvalén och köptes 10 år senare upp av Mitel. Kommunikationsjätten gjorde lösningen global och genom operatörerna har man miljontals användare, där konkurrenterna är Cisco och Microsoft med flera.

Jörgen Björkner flyttade med över till Mitel och var CTO fram till slutet av 2017. Samtidigt som han jobbade som rådgivare inom ip-telefoni i två år startade Iotcomms.io tillsammans med Gunnar Reinholdsen.

– Vi fick in vår första kund på sommaren 2018, säger Jörgen Björkner. Hittills har vi mest riktat in oss mot hälso- och äldrevård och mot kontaktcenter-kunder. Här ser man att det finns stora vinster i att kunna bygga in röst- och video-lösningar i tjänsterna.

– I vintras fick vi in riskkapital från Telia Venture och nu ska vi ta oss ut mer på marknaden efter att ha utvecklat vår teknik fram till nu, säger Gunnar Reinholdsen, också han med en gedigen erfarenhet inom telekom från bland annat Ericsson och Telia, där han bland annat såg till att Telepo infördes.

Vad är det som ni gör med er tjänst?

– Det är en IoT-kommunikationsplattform som ska förse IoT-applikationer med röst- och videofunktioner. Vi vill också vara en molnplattform som är enkel och problemfri att använda för de utvecklare som vill lägga till röst- och video i sina tjänster, säger Jörgen Björkner.

Vad är unikt med det?

– Telekom-världen är inte alltid så problemfri som det skulle kunna vara. Det finns konkurrenter inom området absolut, men vi är unika med att vi gör det enklare och billigare att utveckla tjänster om man kopplar sig till oss, säger Gunnar Reinholdsen.

Vilka kundområden tror ni att ni kan tillföra mest till?

– Uppkopplad vård, kontaktcenter, säkerhetsbranschen och som ersättare till pstn-lösningar, är våra huvudområden just nu. Men det här kan nog bli ännu bredare eftersom vi har stora ambitioner om tillväxt, säger Gunnar Reinholdsen.

Tror du att det här blir samma resa som med Telepo Jörgen?

– Det hoppas man alltid kunna göra, och det finns en otrolig potential i den här lösningen som vi har lagt lång tid på att utveckla. Både jag och Gunnar är duktiga entreprenörer som har lång erfarenhet och vi har lärt oss mycket under åren som vi kan använda nu.

De berättar att de är nära ett samarbete med en stor operatör på den svenska marknaden, men de kan inte säga vilken än.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.