Telia: 2g-nätet får leva vidare två år till

mobilnät Planen var att Telias 2g-nät skulle avvecklas helt i slutet av 2025, men nu meddelar operatören att det får leva vidare fram till 2027.

Telia: 2g-nätet får leva vidare två år till

Telekom idag har tidigare skrivit om hur 2g- och 3g-näten avvecklas av de svenska operatörerna. Telia berättade då att man hade planer på att avveckla 2g-nätet i slutet av 2025, men nu meddelar man att det kommer att fortsätta vara i drift fram till 2027.

Telia motiverar beslutet med att man vill ge sina kunder ”utrymme att slutföra teknikskiftet till nya och moderna lösningar i 4g- och 5g-näten”. Bland annat berörs uppkopplade bilar och larmsystem av 2g-avvecklingen och dessa kommer nu alltså att kunna användas i ytterligare två år.

– 2g-nätet går nu nästan tomt och många av våra kunder har redan uppgraderat till moderna tekniker som 4g och 5g. Men för att underlätta en smidig övergång för alla så undersökte vi möjligheten att skjuta upp nedstängningen av 2g-nätet. Slutsatsen är att vi har förutsättningen att göra det till 2027, säger Staffan Åkesson, teknisk chef för Telia Sverige, i ett uttalande.

Däremot kommer avvecklingen av 3g-nätet fortgå som planerat enligt Telia, vilket innebär att det släcks ned helt 2025.

– Efter 2027 kan vi inte säkerställa en trygg och stabil upplevelse i 2g-nätet, då både teknik och kompetens kring drift och utveckling försvinner. Dessutom fasar våra leverantörer ut 2g-tekniken i allt högre takt. Därför är det otroligt viktigt att övergången till modern teknik inte stannar av. Tvärtom behöver arbetet med att uppgradera till nya 4g- och 5g-baserade lösningar växla upp, och det är något vi kommer fortsätta att hjälpa våra kunder med, säger Staffan Åkesson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.