Den 4 oktober kallade Post- och telestyrelsen (PTS) till ett nytt informationsmöte om hur nedsläckningen av äldre generationers mobilnät i Sverige fortlöper. Representanter för alla de stora fyra operatörerna fanns på plats för att ge sin respektive bild av läget.
Telia: 40 procent av 3g-nätet är nedsläckt
Mobilnät Telenor skyndar på utfasningen av 3g-nätet för att minska elförbrukningen medan Telia och Tele2 har hamnat på efterkälken. Det framgick vid ett informationsmöte som arrangerades av PTS.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
2g och 3g har varit del av en viktig nätverksinfrastruktur i Sverige och övriga världen, men nu är det dags att avveckla tekniken eftersom den inte kan leva upp till kraven som vi ställer på kommunikation idag. Dessutom behövs det frekvensutrymme som använts av 2g och 3g för att operatörerna ska kunna bygga ut sina 4g- och 5g-nät.
USA släcker 2g och 3g redan i år
Nedsläckningen av 2g och 3g är ett globalt fenomen och flera länder har redan släckt ned 3g helt. I USA kommer operatörerna att släcka samtliga 2g- och 3g-nät redan i år.
PTS följer utvecklingen av nedsläckningen för att säkerställa att inga viktiga tjänster påverkas negativt. Förra gången man kallade till informationsmöte om 2g- och 3g-avvecklingen var för ett drygt år sedan. Då kom man med lugnande besked och sa att risken för störningar och problem i samband med avvecklingen var minimal, men att det trots allt fanns en del orosmoment.
De svenska 3g-näten började släckas ned redan i fjol och Pelle Lindvall, programansvarig för avvecklingen av 2g och 3g på Telia, berättade att man i dagsläget avvecklat omkring 40 procent av basstationerna i 3g-nätet. Det är någorlunda jämnt fördelat över landet, men allra längst har man kommit i Stockholm och på Gotland.
Hamnat på efterkälken
Telia har hamnat något på efterkälken med 3g-avvecklingen och kommer att behöva utöka tidsplanen enligt Pelle Lindvall. Man räknar nu med att hela avvecklingen ska vara slutförd “ett antal kvartal in i 2024”.
Enligt Telias representant har användningen av 3g-nätet minskat radikalt under det senaste året och man ser väldigt lite oro bland kunderna.
Telenor har däremot skyndat på utfasningen av basstationer i 3g-nätet och släckt ned delar av nätet som egentligen skulle fortsätta vara i drift fram till nästa år. Anledningen är den nuvarande situationen med extremt höga elpriser och att man vill ta ansvar för att spara energi. Man betonar dock att nedsläckningen endast sker i områden där det finns överlappande täckning på plats.
– Åtgärden kommer att sänka energiförbrukningen med 1 miljon kWh, vilket motsvarar hushållsel för drygt 3000 hushåll under en månad. Detta kommer att ske nu inför vintern och fysisk rivning kommer att genomföras senare, säger Boel Bengtsson, presschef på Telenor.
Ett orosmoment är att det fortfarande finns en hel del iot/m2m-utrustning som kommunicerar via 2g-nätet. Därför har Telia, liksom andra operatörer, valt en annan strategi där man låter 2g-nätet vara operativt i sin helhet fram till 2025. Det är för övrigt de år då både 2g- och 3g-licenserna går ut.