Hälften av svenskarna har tillgång till Telias 5g-nät

5g Operatören har kommit halvvägs i utbyggnaden av nästa generations mobilnät och har i dag 10 000 antenner på plats.

Hälften av svenskarna har tillgång till Telias 5g-nät

Telia uppger att man nått en milstolpe i arbetet med att bygga ut sitt 5g-nät i Sverige. Nu i december har man kommit halvvägs i arbetet, vilket innebär att hälften av Sveriges befolkning har tillgång till operatörens 5g-nät.

Man berättar också att Kiruna är tätort nummer 100 i Sverige som har försetts med ett publikt 5g-nät som arbetar i frekvensbandet 3,6 GHz. Allra högst tillgång till 5g har boende i Gotlands län, följt av Skåne och Örebro. På Gotland har 94 procent av alla invånare möjlighet att koppla upp sig via Telias 5g-nätverk.

”Nått en viktig milstolpe”

– Vi har nått en viktig milstolpe i vår miljardsatsning när vi nu når 50 procent av Sveriges befolkning samtidigt som vi tänder publikt 5G-nät i tätort nummer 100. Genom 5g möjliggör vi innovationer, upplevelser och tjänster som innebär faktiska förändringar i människors liv och vardag, säger Staffan Åkesson, teknisk chef för Telia Sverige i ett pressmeddelande.

Under 2023 räknar Telia med att 5g-nätet ska nå mer än 90 procent av den svenska befolkningen. Parallellt med 5g-utbyggnaden fortlöper också en modernisering av 4g-nätet, vilket ska ge bättre uppkoppling i de delar av landet som inte täcks av 5g.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.