Telia om 6g-förberedelserna: ”Stora möjligheter för både konsument- och företagsaffären”

Mobilnät Tidigast 2030 kommer nästa generations mobilnät tas i drift, men bakom kulisserna pågår redan förberedelser, inte minst på de stora operatörerna. Telekom idag frågade Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia, hur långt man har kommit.

Telia om 6g-förberedelserna: ”Stora möjligheter för både konsument- och företagsaffären”

Just nu rullas 5g-teknik ut i de svenska mobilnäten och 2030 kan tyckas ligga långt fram i tiden. Men forskningen kring nästa generations mobila nätverk, 6g, har redan pågått i flera år och många följer med intresse utvecklingen. Vi ställde några frågor till Staffan Åkesson, teknisk chef, om hur han ser på tekniken.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Har ni redan börjat förbereda er inför 6g på Telia?

– Vi har full koll på utvecklingen och arbetet som görs kring standardisering av 6g. Men just nu ligger vårt fokus på vår pågående miljardsatsning och av moderniseringen av mobilnätet som innebär att vi rullar ut 5g i hela landet och uppgraderar hela vårt 4g-nät till fördubblad kapacitet med hjälp av mer energisnål teknik. Parallellt jobbar vi också med att omsätta 5g:s möjligheter till verklighet. Exempelvis har vi det senaste året uppgraderat våra bredbandstjänster över mobilnätet (FWA) med stöd för 5g för att kunna erbjuda fler kunder en snabb och stabil uppkoppling.

– Vi fokuserar också på att hjälpa våra företagskunder inom näringsliv och offentlig sektor att komma igång med 5g i sina olika verksamheter, till exempel genom satsningar på dedikerade/privata nät, Vinnova-finansierade innovationsprojekt och vårt nya innovationsprogram North Star, som vi driver med Ericsson.

På vilka sätt kommer ni att förbereda inför 6g?

– Genom att bidra till standardiseringsarbetet kring 6g, när det kommer igång på allvar. För oss handlar det framför allt om att föra in kraven som våra kunder kommer att ha på tekniken så att det möter kraven från ett uppkopplat och digitaliserat samhälle. Återkopplingen från våra kunder inom privata nät ger redan nu värdefull kunskap om kraven på morgondagens tekniker, både vad gäller prestanda och funktioner som på drift och underhåll. Det kommer sannolikt vara en hel del lärdomar och erfarenhet som vi nu får när vi bygger ut och börjar använda 5g i stor skala.

Har ni en process för hur ni hanterar nya generationers mobilnät, som använts tidigare i samband med 4g och 5g?

– Våra nät är numera helt mjukvarubaserade vilket innebär att man lätt kan uppgradera nätet med nya funktioner och förmågor, med mindre behov av uppgraderingar av hårdvara. Vid ett stort teknikskifte som 6g kan innebära (nya frekvenser, nya radiomodulering et cetera), förbereder vi löpande så mycket vi kan baserat på den kunskap som finns tillgänglig. För 6g är det dock för tidigt att säga vad som kommer att krävas.

Ser ni möjligheter för helt nya typer av tjänster med 6g, vilka?

– Det är ganska tidigt i processen och vi har bara skrapat på ytan kring 5g-nätets fulla förmåga. Men en sak är säker: digitala tjänster kräver hela tiden mer av näten. Så 6g lär bli mer av allt det 5g-nätet kan göra och nya tjänster baserat på denna teknik kommer att utvecklas. Områden som energieffektivitet, bandbredd och säkerhet kommer utvecklas och förbättras, andra exempel är noggrann positionering med hjälp av nätdata, mer automatisk drift och driftsättning.

Vilket av era affärsområden tror du har störst potential när 6g blir verklighet?

– Det finns garanterat stora möjligheter inom både konsumentaffären och företagsaffären. Men givet att samhället blir alltmer uppkopplat så kommer säkerligen företag och offentlig sektor vara ett hett område. Förhoppningsvis med stora samhällsvinster. Detta är dock ofta komplexa värdekedjor där många parter måste samverka för att nå full potential.

Ser ni framför er att 6g blir en enterprise-tjänst som 5g eller mer av en konsumenttjänst som 4g?

– Både företags- och konsumentjänster kommer garanterat bli en mycket viktig marknad för 6g, även om innovationer för näringsliv och offentlig sektor oftast lanseras först. Det är egentligen en förlängning av 5g som utvecklats för att just koppla upp saker och samhället. Det spekuleras om att 6g kan möjliggöra ett ”internet of senses” – där uppkopplade saker via sensorer hjälper oss uppfatta mer än det vi ser runt omkring oss. Det handlar om att förmedla data om saker i vår omgivning som rörelse, position och vad de är gjorda av. Ja till och med hur de luktar. Exakt vad detta innebär för vår tjänsteutveckling återstår att se. Men teknikutvecklingen går snabbt och lär gå ännu snabbare i och med utvecklingen av ai.

Om ni jämför med tidigare generationers mobilnät, tror ni att 6g kommer att bjuda på särskilda utmaningar när näten ska byggas ut?

– Det är lite för tidigt att spekulera i det. Men vi har nu bättre möjligheter att uppgradera nätet med hjälp av mjukvara. Sen är det självfallet viktigt att regelverk och tillståndsprocesser fortsätter att förenklas och förbättras. Det är också mycket viktigt för mobilindustrin som helhet att mer spektrum inom 6 GHz- och 600 MHz-banden tilldelas till mobila tjänster, annars kommer utvecklingen hämmas och påverka framtidens tjänster negativt.

5g-utbyggnaden har gått långsamt i Sverige, hur kan vi undvika ett liknande scenario för 6g?

– Att vi har en framåtlutad spektrumpolitik och att investeringsförutsättningarna blir så attraktiva som möjligt genom balanserad lagstiftning och reglering som främjar investeringar och innovation. Där har lagstiftare och myndigheter en viktig roll . Men jag vill påpeka att även om starten var försenad på grund av sen tillgång på spektrum så har vi byggt ut snabbare än någon annan tdiigare teknologi. Nu täcker vi mer än 73 procent av befolkningen och inom två år är hela 5g-utbyggnaden klar. Och vi ligger i framkant av innovationsarbetet kring 5g så att vi skapar förutsättningar för företag och samhällsfunktioner att faktiskt kunna nyttja den nya tekniken.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.