Men om fastighetsägaren väljer Telia installerar operatören allting gratis, fast med villkoret att hyresgästerna blir bundna operatörens tjänsteutbud för internet, telefoni och tv under en period om upp till tolv år. Det finns även andra operatörer som har liknande erbjudanden men Telia är dominerande, menar föreningen som varnar för en framtida maktställning.
– De bygger ett nytt monopol! Kunderna förstår inte riktigt konsekvenserna av det utan är mest glada för att idag slippa utgiften, säger Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsföreningen.
Säljer uppdragen till sig själv
Enligt föreningen har operatören också låtit det egna nätbolaget Skanova bygga den nödvändiga infrastrukturen och åtkomstpunkterna. Detta trots att det ofta redan finns ett öppet stadsnät som erbjuder tillgång till fiber. I flera lägen är det inte heller samhällsekonomiskt försvarbart att ha flera nät, menar föreningen.
150 stadsnät i Sverige uppges idag vara anslutna till Svenska Stadsnätsföreningen, som verkar för en öppen fiberinfrastruktur. En öppen struktur syftar enligt föreningen till att ge hushållen valfrihet och samtidigt skapa konkurrens mellan de olika aktörerna.
Mikael Ek uppger sig därför vara förvånad över hur Telia kan ha ett så fritt spelrum och att Konkurrensverket inte har med detta tydligare på sin agenda.
– Det är uppenbart att Konkurrensverket inte har tillräcklig information eftersom ingen åtgärd vidtagits ännu. Därför kommer vi nu att driva på dialogen med dem och bistå dem med fakta i syfte att få stopp på nya monopol. Kunder och samhälle behöver öppna nät, avslutar Ek.