Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Telia börjar utfasningen av 3G

Mobilnät In med det nya – och ut med det gamla. För att ge plats åt ny teknik har ny Telia påbörjat pensioneringen av 3g. Ambitionen är att 2023 så ska ”trean” vara ur drift.

Telia börjar utfasningen av 3G

Samtliga operatörer miljardsatsar på ny infrastruktur och det pågår en kapprustning för att få ut 5g- samt uppgradera 4g-nätet. För är det något som det moderna samhället behöver – är det en digital uppgradering för att man säkers ska ha kapacitet för de nya tjänsterna.

Och som en del i det har Telia påbörjat nedmonteringen av 3g-tekniken. Det är ett naturligt steg och i takt med att allt mer flyttas över till 4- och 5g- blir den äldre generationens radioteknik inte nödvändig. Lägg till att även teknikleverantörerna skiftat fokus och allt mindre energi läggs på att utveckla komponenter för 3g.
– Teknikutvecklingen är viktig för alla i hela samhället. Tittar man tillbaka på hur livet såg ut före 4G så är det en otrolig skillnad på hur vi lever idag och vilka tjänster vi använder. Helt nya branscher och företag har vuxit fram. Nu lanserar vi 5G brett och det kommer att förändra vår värld på nytt och skapa en mängd fantastiska innovationer, säger Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia Sverige.

Utfasningen av 3g-nätet kommer gå parallellt med att kunder flyttas över till 4- och 5g- Ambitionen är att detta ska vara klart i slutet av 2023 och i 2g-näten i slutet av 2025.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!