Telia bygger 5g-korridorer: ”Kommer att förändra framtidens transporttjänster”

5g Med stöd av EU ska nu Telia bygga 150 kilometer 5g-transportkorridorer i Stockholm och Göteborg. Det är en del av innovationsprojektet Northstar och kommer att bidra till utveckling av autonoma fordon och smarta transportlösningar.

Telia bygger 5g-korridorer: ”Kommer att förändra framtidens transporttjänster”

För att påskynda utvecklingen av 5g-innovation lanserade Telia och Ericsson projektet Northstar i februari i år. Projektet riktar särskild uppmärksamhet mot fordonsindustrin samt utvecklingen och främjandet av smarta och hållbara transportlösningar.

”En viktig pusselbit i etableringen av en nordeuropeisk transportkorridor”

Inom ramen för Northstar och med stöd från Europeiska unionen kommer nu Telia att bygga 150 kilometer långa 5g-transportkorridorer längs utvalda sträckor i centrala industri- och teknikkluster i Sverige. Fullskaliga tester mellan olika logistikhubbar planeras att inledas under andra kvartalet 2024.

I Stockholmsområdet kommer transportkorridorerna att upprättas på E4 mellan Södertälje och Nyköping, Solna och Rosersberg och på E18 mellan Danderyd och Kapellskär. I Göteborg kommer transportkorridorerna att byggas längs Riksväg 40. Korridorerna placeras strategiskt i nära anslutning till Astazero – en fullskalig testmiljö för automatiserade transportsystem.

– Vi bygger en unik 5g-infrastruktur som kommer att nå offentliga miljöer. Genom att uppgradera det befintliga 5g-nätet och koppla på Northstars innovationsnät längs strategiskt utvalda sträckor i industritäta regioner etablerar vi transportkorridorer som möjliggör för fordon att kunna växla mellan lokala dedikerade mobilnät och det publika 5g-nätet, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telias företagsaffär, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Detta är ett otroligt viktigt steg för oss och våra partners i innovationsprogrammet Northstar, och en viktig pusselbit i etableringen av en nordeuropeisk transportkorridor för att testa och utveckla system för uppkopplade och autonoma fordon, som självkörande elektriska lastbilar. Dessa transportkorridorer är en ny unik teknisk förmåga som kommer att bli avgörande för att kunna införa nya smartare och mer hållbara transportlösningar i samhället på ett tryggt och säkert sätt.

”Våra transporter ska vara smarta”

Utbyggnaden kommer att möjliggöra för automatiserade transporter att förflytta sig från en logistikhubb till en annan. Något som redan nu testas på Astazero utanför Göteborg. Nu utökas även möjligheten till att inkludera allmänna vägar vilket innebär att fordon kommer att kunna transportera gods från en hamn, färdas längs motorvägar och slutligen nå en inhägnad lageranläggning.

I ett pressmeddelande säger Jonas Eriksson, verksamhetsledare för Gothenburg Green City Zone, att satsningen kommer bidra till att skapa smarta transportsystem.

– Elektrifiering, digitalisering och automatisering krävs i det utsläppsfria transportsystem som vi skapar tillsammans i Göteborg just nu. Satsningen Northstar ger oss en unik möjlighet att attrahera aktörer som vill skala upp sina försök i större skala, i verklig miljö. Våra transporter ska vara smarta.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.