Telia Carrier: ”Vi står bakom 60 procent av alla rutter på internet”

Nätverk Från problembarn till framtidslöfte. Efter ett rejält stålbad har Telia Carrier ömsat skinn, och nu erkänns de som en riktigt spetsig spelare i den globala konnektivitetsindustrin.
– Ett kvitto på att det vi gjort ligger rätt i tiden, säger strategichef Johan Ottosson.

Telia Carrier: ”Vi står bakom 60 procent av alla rutter på internet”
Johan Ottosson, strategichef på Telia Carrier.

I Sverige är Telia självklart. Det är vår största operatör och nätägare. Men företaget agerar även globalt i 120 länder genom nätbolaget Telia Carrier. Nyligen uppmärksammande analysföretaget Gartner deras tjänster för multinationella företag i sin i årliga Magic quadrant för globala nätverk.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

– När it-bubblan brast satt vi illa till. Man hade gjort stora satsningar och rullat ut ett globalt nät – vilket var tidigt. Men intäkterna uteblev och det var tvunget att göra miljard-nedskrivningar och säga upp halva arbetsstyrkan, säger Johan Ottosson.

Efter flera års motgångar togs beslutet att skaffa sig en riktig udd. Telia Carrier skulle fokusera på en sak och bygga styrkeposition inom ett utvaltområde.

– Fokus var att bli bäst på en sak. Skaffa sig en styrka för att kunna rädda sig. Valet föll på bli bäst på internettjänster och högkapacitetstjänster mellan datacenter. Men i samband med det kom även insikten om att vi skulle bli bättre, snabbare och enklare att ha att göra med. Alla andra kan stoppa in samma teknik så därför ska vi även konkurrera med service, säger Johan.

Lyckades locka de stora

Satsningen slog väl ut och tack vare detta säger Johan att Telia Carrier har lyckats kapa storkunder såsom nio av tio av världens största varumärken, till exempel Facebook. Och 2015 nåddes en viktig milstolpe.

– Det var då som Telia Carrier blev rankat som etta i världen när det kom till internet-backbone, men även då kassaflödet var positivt. Och på den vägen har det sedan varit. Vi har behållit den här positionen och nu har vi 700 content- och molnkunder, 1 000 operatörer i världen och 300 multinationella företagskunder. Jag kan säga att nu ansluter vi egentligen alla som är något på content-sidan till alla slutanvändare och står idag bakom 60 procent av alla rutter på internet. Och kundupplevelsen har prisats flera gånger sedan dess på prestigefulla World Communications Awards.

Att få erkännandet av Gartner är enligt Johan stort, och innebär att fler får upp ögonen för Telia.

– Vår största utmaning är märkesigenkänning. De flesta som vi konkurrerar med har långt mycket större marknadsföringsbudgetar. Utnämningen är en kvalitetsstämpel som visar att vi uppfyller alla de krav som företagskunder ska ställa på sina leverantörer. Det skiftar även diskussionen om vad Telia är, kanske inte i Norden – men i USA. Det här gör att synen på vad Telia i stort kan göra för globala företaget har tagit ett rejält skutt uppåt.

Ger stolthet och möjligheter

Men det är inte bara hur omvärlden ser på Telia som har förändrats. Att få erkännandet menar Johan även gör att företaget kan sträcka på sig och börja ta för sig.

– Tidigare såg vi oss kanske som en underdog, men nu har vi även sett att om vi bara kämpar på så ger det resultat i form av feedback från kunder och de analytiker som bedömer oss. Det ger till en stolthet och självsäkerhet i organisationen som gör att vi slå från en annan position.

Gartner positionerar Telia som en nischspelare på den globala marknaden, och det är en position som Johan tycker stämmer väl in.

– I Norden är Telia en given ledare. Men vår globala rankning avspeglar två saker. Vi har en mindre installerad bas globalt än många av de som har varit på den här marknaden i 20-30 år. Vilket är fullt rimligt i den tillväxtfas vi är i. Det andra är att vårt erbjudande utanför Norden inte är lika brett som de i ledar-kvadranten har. Vi är inte ”allt för alla”, däremot är vi en jättebra partner för kunder som är i behov av en säker och snabb uppkoppling – särskilt om du har globala behov, men majoriteten av din affär i Europa eller Nordamerika. Vi är tillräckligt stora för att kunna leverera, men små nog för att bry sig om våra kunders behov. För många är det viktigare än att man har en större marknadsandel, säger Johan.

Insikten om konnektivitet har kommit

Men hur ser då konnektivitetsmarknaden ut i år, vilka trender är det som råder? Johan säger att den mest övergripande trenden är insikten om hur affärskritisk konnektivitet är.

– Inte minst den situation som vi befinner oss i nu då corona härjar har ställt konnektivitetsbehovet på sin spets. Det är fullkomligt kritiskt att nätverket fungerar, säger han.

Den andra stora trenden är enligt Johan att synen på hur man köper uppkoppling har förändrats. Begrepp som ”One size fits all” är långt borta.

– Historiskt sett har det mesta av trafiken gått via företagets eget nät och datacenter, i dag riktas 50-80 procent av trafiken mot molnet eller internet. Det innebär att man som bolag behöver se över hur man når dessa destinationer. Detta med hänseende till bra redundans, svarstid men även kostnad.

Att kunna köpa effektivt och säkert är en stor trend – och något som är väldigt individuellt för företag.

– Många vill förenkla hanteringen av sitt nät genom SD-Wan, mjukvarudefinierade nät, som bland annat gör det enklare att använda sig av Internet på ett säkert sätt. På kundsidan har medvetenheten ökat och det har gått från stor förvirring till att man nu går till marknaden och tittar på ett bredare spann av leverantörer. Numera handlar det inte bara om vem som är störst, utan även om vem som är bra på det som är nytt.

Och den här marknaden passar Telia Carriers nischposition.

– Att erbjuda en á la carte meny av modulära tjänster där kunder kan välja utifrån den nivå som passar det egna företaget går hem. I dag efterfrågas rörelsefrihet samt frihet att ha olika leveransmodeller, bland annat så kallad ’co-managed’, där kunden har full insyn och möjlighet att förändra sitt nät efter behov, men hjälp av oss vid design, större förändringar och avancerad problemlösning. Här har vi som globalt sett är en uppstickare många möjligheter, säger Johan Ottosson.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!