Telia erkänner lösenordsslarv

Operatörer Förra veckans uppgifter i Dagens Nyheter om att Telia skickat lösenord till centrala delar av det fasta telenätet okrypterade via e-post bekräftas nu av operatören.

Driften av de aktuella systemen i det fasta telenätet är utkontrakterad till finska Tieto men sköts från Indien. Tillsammans med Tieto har Telia undersök uppgifterna om brister i säkerhetshanteringen som rapporterades av Dagens Nyheter i förra veckan. Undersökningen har enligt Telia visat att inloggningsuppgifter skickats i klartext via mejl, precis som hävdats av DN:s källa.

– Vi ser väldigt allvarligt på det, säger Iréne Krohn, presschef på Telia Sonera till Dagens Nyheter.

Att skicka inloggningsuppgifter via e-post är mycket osäkert eftersom informationen inte är krypterad och mycket enkel för en hackare att komma över. Det är inte heller något som är tillåtet enligt operatörens interna säkerhetsföreskrifter.

– Det handlar om enstaka medarbetare som inte har följt vår säkerhetspolicy. Det här får inte förekomma. Vi ser väldigt allvarligt på det. Därför har vi redan vidtagit åtgärder. Man har varit i kontakt med medarbetare och gått igenom vad som gäller, säger Iréne Krohn, presschef på Telia Sonera.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.