Telia får inte ta betalt för uppsägning av abonnemang

Post- och telestyrelsen har beslutat att Teliasonera måste sluta ta betalt av bredbandsoperatörer, vilkas kunder vill säga upp telefonabonnemanget hos Telia.

Bredbandsanslutning via telefonjacket, vanligtvis adsl, tillhandahålls genom att Telia erbjuder en produkt till bredbandsoperatörer som kallas delad ledning. Den innebär att den kopparförbindelse som används för kundens abonnemang hos Telia också nyttjas för bredbandsanslutning från Telia eller en annan operatör. Om kunden vill säga upp sitt telefonabonnemang hos Telia men vill ha kvar bredbandstjänsten, uppstår ett byte av produkt från delad till hel ledning.

När detta händer kopplar Telia bort en kopparförbindelse i telefon-stationen, vilket kostar bredbandsoperatören 420 kronor. PTS anser att denna bortkoppling inte fyller någon funktion. Myndigheten bedömer därför att bortkopplingen inte är nödvändig och därmed strider mot Teliasoneras skyldighet att inte ta betalt för åtgärder som inte är nödvändiga för den tjänst man begärt.

Telia har fram till den 29 mars 2005 att yttra sig och vidta åtgärder.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.