Telia först ut med hd-röst i mobilen

Hd-röst [Uppdaterad] Telia lanserar hd-ljud i 3g-nätet. I slutet av mars ska det vara möjligt att ringa mobilsamtal i hd-kvalitet.

Telia först ut med hd-röst i mobilen

I somras lanserade Telia hd-röst i sitt norska mobilnät. Då var budet att man utvärderade de tekniska förutsättningarna och konstaterande för att implementera det i andra länder men inget var beslutat.

Nu är dock tiden kommen. Idag meddelade Telia att lanseringen av nästa generations röstsamtal sker i slutet av mars som en del i den miljardnätsatsning som operatören presenterade i förra året.

– Vi lever i en mobil tidsålder och många telefonsamtal i dag görs på språng. Våra kunder ställer allt högre krav på att ljudet håller en bra kvalitet trots störande element i bakgrunden. De tester av hd-röst som vi har gjort i Sverige och andra länder visar att ljudkvaliteten förbättras väsentligt, särskilt i bullriga miljöer som i stadsmiljö, kollektivtrafiken eller på högljudda arbetsplatser, säger Pelle Lindvall, ansvarig för mobilnäten på Telia.

”Med på kartan länge”

I maj 2013 gick Telia ut och berättade att man skulle satsa miljardbelopp på att bygga ut näten med målet att täcka 90 procent av landets yta. Då ville man inte kommentera någon satsning på hd-ljud.
– Den tekniska lösningen blev klar för ett tag sedan och då ville vi lansera så snabbt som möjligt. Hd-röst har ju funnit med på kartan ganska så länge. Vi har noga utvärderat vår lanseringen i Norge och vägt kundnyttan mot vad själva investeringen kostar, säger Nicholas Rundbom, pressansvarig på Telia.

Kräver 3g

Enligt Telia kommer det inte att bli någon merkostnad för kunderna. Det som krävs är dock att båda mobilerna, samt eventuella headset, i ett samtal är kopplade till Telias 3g-nät och har stöd för tekniken. Det lär dock inte bli något större problem då många smartphones redan har stöd för hd-röst menar Telia.

Med ovan information i bakhuvudet ska man vara väl medveten om att tekniken kräver optimala förhållanden som inte finns på alla ställen i Sverige.

– I takt med att vi bygger ut 3g-nätet och får bättre geografisk yttäckning kommer fler och fler att kunna nyttja hd-röst. Jag är inte förvånad om de andra operatörerna hänger på tids nog, säger Nicholas Rundbom.

Skulle fler operatörer lansera hd-röst i mobilen betyder inte det automatiskt att hd-samtal blir möjliga mellan de olika näten. Där krävs en del teknisk integration, enligt Nicholas Rundbom.

– Men med kundupplevelsen i första rummet så förutsätter jag att alla operatörer vill genomföra en sådan integration.

Testa själv

Operatören har under en längre tid testat hd-röst vid sina kontor i Kista, Farsta och i Göteborg. Där är tekniken redan sjösatt och kunder som vill testa kan redan nu bege sig till områdena för att ringa hd-samtal. Det kräver dock att båda mobiltelefonerna befinner sig i området och har stöd för tekniken.

– Vi har inte informerat våra kunder om testerna, men det kan ju betyda att flera personer redan ringt hd-samtal utan att veta om det, menar Nicholas Rundbom.

I augusti 2013 fanns det möjlighet för medborgare i 61 länder att genomföra mobilsamtal i hd-kvalitet. Totalt rörde det sig då om 83 operatörer som tillhandahöll kunderna hd-röst.

Mer läsning:

Tele2 kontrar:  Vi lanserar också hd-samtal

Tre trycker på knappen till sommaren

Telenor ger sig in i hd-röstfajten

Fakta

Kort om HD-röst

Poängen är att samtalskvaliten blir mycket bättre med mer detaljerat och rikare ljud. Det gör att känslolägen och detaljer går fram mycket bättre, inte minst när användarna befinner sig i miljöer med högt bakgrundsljud, då en stor del av bakgrundssorlet filtreras bort. Här finns en kort ljuddemonstration och jämförelse mellan ett vanligt samtal och ett hd-röstsamtal.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.