Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Telia fortsätter bygga egen 3g i 900 Mhz-bandet

Bransch Tele2 och Telia har bråkat om ifall deras samarbete på 3g-området också ska gälla när Telia bygger ut nätet med sina gamla gsm-frekvenser. Nu ser striden ut att vara över.

Det var under 2013, när Telia meddelade att de tänker bygga ut sina nät så att 3g och 4g får samma täckning som gsm som striden blossade upp. Operatören har allt sedan 3g-starten samarbetat med Tele2 i ett gemensamt nätbolag, men för att öka 3g-täckningen tänkte Telia nu använda vissa av sina egna frekvenser i 900-nätet som hittills använts för gsm. Den utbyggnaden tänkte Telia genomföra på egen hand, skilt från samarbetet med Tele2. Planerna föll inte i god jord hos konkurrenten som menade att all 3g-utbyggnad omfattades av samarbetet.

Telia har trots osämjan gått vidare med sina planer och nu har bråket avgjorts i en skiljedomsprocess rapporterar nyhetsbrevet Telekomnyheterna. Skiljedomen i sig är sekretessbelagd men Telia är den part som ser ut att ha gått vinnande ur striden.

– Vi kan tyvärr inte kommentera utslaget, men jag kan konstatera att vi fortsätter med utbyggnaden på egen hand som vi planerat, säger Telias pressansvarige Nicholas Rundbom när vi ber om en kommentar.

Även om Telia uttrycker sig försiktigt innebär det sannolikt att Tele2 inte får någon tillgång till Telias nya 3g-frekvenser.

Tele2 kan ha kompenserats ekonomiskt genom skiljedomsprocessen men några kostnader för en sådan ersättning har inte särredovisats i Telias årsredovisning för 2014 som presenterades häromdagen.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter