Telia ger sig in på ip-mobilmarknaden

Teliasoneras danska verksamhet har nu inlett tester av integrering mellan mobiltelefoni och ip-telefoni. Liksom British Telecom satsar man på en trådlös telefon som kan kommunicera via internet genom blåtand eller wlan.

Teliasoneras mål är att kunna erbjuda en integrerad mobil- och ip-telefonilösning där kunden använder samma trådlösa telefon för telefoni både inom och utom hemmet. På hemmaplan fungerar enheten som en ip-telefon och när användaren går ut växlar den automatiskt över till det mobila nätet. Satsningen riktar sig i första hand till privatkunder. Kennet Rådne, Senior Vice President på Teliasoneras Product & Services menar att mobilen kommer att vara det naturliga kommunikationsmedlet i framtiden och att man på det här sättet vill kunna erbjuda mobilanvändning till fastnätspriser.

Både blåtand och wlan

Vid testerna i Danmark använder man sig av standarden Unlicensed Mobile Access som gör det möjligt för den trådlösa telefonen att kommunicera via internet genom blåtand eller wlan. Teliasonera kommer att testa både blåtand och wlan. En lansering av tekniken kan bli aktuell under 2006 och man planerar ytterligare tester i andra länder. Teliasonera blir inte ensamma på ip-mobilmarknaden. Förra året meddelade British Telecom att de tillsammans med Ericsson, Alcatel och Motorola planerar att erbjuda kombinerad mobil- och ip-telefoni via blåtand i sitt Bluephone-projekt. Avaya och Nokia har också ett samarbete kring integrering av fasta telefoner och mobiltelefoner i kontorsmiljö.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.