Telia har byggt privat 5g-nät åt norska posten

5g Telia Norge har installerat ett privat 5g-nät på Posten Norges nya terminal i Oslo.

Telia har byggt privat 5g-nät åt norska posten

25 minuter utanför Oslo har Posten Norge byggt en ny terminal. Där har Telia Norge nu installerat ett privat 5g-nät.

– Ett privat 5g-nätverk är den säkraste formen av trådlös kommunikation och erbjuder en helt annan nivå av säkerhet, mobilitet och prestanda som du inte får med – till exempel wifi, säger Jon Christian Hillestad, som är chef för företagsaffären på Telia Norge.

Utöver det trådlösa privata 5g-nätet är Postens terminal i Oslo Logistikkpark Drøbak sammankopplad med två separata fiberkablar som stödjer molntjänster och kommunikation med företagets centrala system. Som backup vid eventuella anslutningsproblem har terminalen även en antenn som den kan använda för att ansluta till satellitbaserade internettjänster.

– Det är spännande att testa och använda de möjligheter som 5g-tekniken har att erbjuda, säger Arne Erik Berntzen, Postens it-chef och fortsätter:

– När vi skulle bygga en ny terminal ville vi se om det gick att basera all datakommunikation på mobilnätet. Det ger säker kommunikation för alla våra enheter – både i och utanför terminalen.

Telia i Norge har varit Postens teknikpartner sedan hösten 2021.

– Det är väldigt inspirerande att arbeta med en kund som Posten, som utmanar oss och har ambitioner att bli ännu mer digitala och trådlösa, säger Hillestad. Deras nya terminal är ett perfekt exempel på det, och vi gratulerar dem och ser fram emot att få erfarenhet från driften av anläggningen. Vi tror att många olika företag kommer att dra nytta av de lösningar som Posten har tagit till sig.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.