Telia hoppar på rcs och börjar sälja mobil voip

Framtiden för mobilbranschens rcs-standard diskuteras hett och ifrågasätts under MWC. Samtidigt deklarerar Teliasonera att man ska lansera en rcs-baserad My Communicator-tjänst. Men först kommer ren mobil voip.

Telia hoppar på rcs och 
börjar sälja mobil voip

Informa-analytikern Pamela Clark-Dickson konstaterar att 2012 är vinna eller försvinna för rcs, rich communication services. Standarden finns nu i en 5.0-release, kallad Joyn, men har verkligen inte fått fäste ute på marknaden. Istället är det applikationer som Whatsapp och Viber som konsumenterna använder för att kommunicera via ”rich messaging”.

Men under MWC har ett handfull mobiloperatörer deklarerat att de ska lansera rcs-baserade tjänster i år. Telefonica, Vodafone and Orange kommer att göra det i Spanien inom kort.

Mvoip för sex euro

Nu hakar Teliasonera på genom att också lansera rcs-tjänster med start i sommar.

– Det här är det första steget i en resa, som ska leda fram till en fullvärdig My Communicator-tjänst, säger Håkan Dahlström på Teliasonera.

Mobil voip ska bli en del av rcs-tjänsten framöver, men redan nu i mars lanserar Telia via sin spanska operatör Yoigo ip-samtal i mobilen. Kunderna ska få betala sex euro per månad för 100 MB rösttrafik, vilket kommer att räcka till mellan fem och timmars samtal.

– Det finns en idé om att allt på ip är gratis, men så är det inte. Vi kommer att ta betalt för mobil röst även när samtalet är ip-baserat. Men vi kommer att inta en helt öppen ställning till vilken applikation eller tjänst kunderna vill använda, deklarerar Håkan Dahlström.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.