Telia i ny misstänkt mutskandal

Operatörer Uppdrag Granskning har avslöjat ytterligare en misstänkt mutskandal där Telia Sonera är inblandade. Den här gången är det i Azerbajdzjan och landets presidentfamilj uppges vara inblandade. 

Efter Uzbekistan-skandalen som ledde till att delar av Telia Soneras ledning avgick är det dags för ännu en misstänkt mutskandal i samma region. Enligt Uppdrag Granskning skedde fifflet när Telia Sonera 2008 köpte ut den azerbajdzjanska staten ur telekombolaget Azercell. Man fick då en rabatt på 600 miljoner dollar, och enligt Uppdrag Granskning fanns då en hemlig plan för att flytta tillgångarna till en lokal partner via flera så kallade holdingbolag och komplicerade upplägg kring lån och utdelningar.

Ägaren till den lokala partnern är två bolag i skatteparadiset Panama som uppges ha väldigt starka kopplingar till den azerbajdzjanska presidentfamiljen, som därmed skulle ha berikats med den rabatt som man gett Telia Sonera vid affären. I utbyte skulle Telia Sonera enligt ett dokument få ”Alla tillstånd och licenser som regelverket kräver, före och efter förvärvet”. Trots att såväl Telias gamla som nya ledning känt till upplägget kring affären har ingen anmälan gjorts eller utredning påbörjats.

–  Det luktar bestickning och mutor om det hela, säger Lars Hammar, tidigare kriminalinspektör på Ekobrottsmyndigheten, till Uppdrag granskning.

Trots att såväl Telias gamla som nya ledning känt till upplägget kring affären har ingen anmälan gjorts eller utredning påbörjats.

Riksenheten mot korruption har under flera år utrett Telia Soneras affärer i Uzbekistan och den utredningen beräknas vara klar till årsskiftet. Det har också rapporterats om affärer med liknande upplägg i Kazakstan.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!