Telia ska koppla upp Ellevios smarta elnät

nätverk Omkring 8000 elnätsstationer ska anslutas under det kommande decenniet.

Telia ska koppla upp Ellevios smarta elnät

Det blir Telia och dotterbolaget Telia Cygate som kammar hem det omfångsrika uppdraget att bygga den digitala infrastruktur som ska användas för att koppla upp Ellevios smarta elnät.

Elnätsföretaget Ellevio låter Telia ta ansvaret för design och implementation såväl som övervakning, drift och utveckling av Ellevios nya datakommunikationsnät. Omkring 8000 elnätsstationer, av totalt 25 000, ska anslutas till nätet och projektet beskrivs som avgörande för att den fortsatta elektrifieringen av Sverige ska kunna fortgå.

Ett uppkopplat elnät ställer höga krav på en säker och robust infrastruktur med hög tillgänglighet och det kommer att ta tio år innan arbetet är helt slutfört.

Enklare skapa balans i nätet

När det är färdigställt kommer information mellan alla som är anslutna till nätet kunna utväxlas – både elproducenter och elkonsumenter. Det innebär att elnätsbolagen enklare kan skapa balans i elnätet, även vid stora variationer som orsakas av skiftningar i väder och vind.

– Elektrifieringen av samhället är ett av vår tids stora paradigmskiften och är viktig för en hållbar omställning av samhället samt ett konkurrenskraftig Sverige. Jag är därför oerhört stolt över att Telia nu fått uppdraget att leverera robust och säker digital infrastruktur till Ellevio, och att vi får vara med på deras resa för att bygga smarta elnät som borgar för att människor, företag och samhället i stort har el på det mest kostnadseffektiva och miljömässigt smarta sättet, säger Anders Olsson, vd för Telia Sverige.

Enligt Ellevio är man det första svenska elnätsföretaget som bygger ett nätverk av detta slag och resultatet kommer att bli ett av världens smartaste elnät.

– Ett modernt elnät med såväl ökad elförbrukning, högre kapacitet som färre och kortare strömavbrott kräver att vi gör stora investeringar i modern, digital teknik. Samarbetet med Telia är en viktig framtidssatsning för oss, den första i sitt slag för att digitalisera och automatisera nätdriften på bred front, säger Johan Lindehag, vd för Ellevio.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.