Telia kopplar upp både nya och gamla bilar

Mobilt Samma uppkopplade funktioner som idag erbjuds i lyxbilar blir med Telias kommande tjänst Sense tillgängliga i snart sagt alla bilar nyare än 15 år. Partners ska dessutom kunna addera nya tilläggsfunktioner.

Telia kopplar upp både nya och gamla bilar
Telia Sense ska ge tillgång till en rad funktioner, både från Telia och operatörens partners.
Telia Sense ska ge tillgång till en rad funktioner, både från Telia och operatörens partners.

Uppkopplade bilar är hett och Telia slår ordentligt på trumman när de idag premiärvisar sin kommande tjänst Telia Sense. Med hjälp av en liten dosa som kopplas till bilens serviceport, vilken normalt används av till exempel bilprovningen och verkstaden, ska operatören förse förare och passagerare med bland annat trådlöst internet, en digital instrumentpanel med information om fordonets status, hjälp att köra miljövänligt, möjlighet att spåra fordonet och körjournal för att underlätta reserapporten till arbetsgivaren.

Utöver funktionerna i grundpaketet blir det möjligt för Telias partners att erbjuda ytterligare tjänster som drar nytta av fordonets uppkoppling och tillgången till information från bilens inbyggda system.

– Det här skapar värde för såväl bilägaren, föraren, passageraren som tjänsteleverantörerna och innebär början på ett helt nytt ekosystem för iot-tjänster. Framåt ser vi enorma utvecklingsmöjligheter och ännu fler användningsområden tillsammans med olika partners, säger Hans Dahlberg.

Folksam och Bilia är redan med på tåget och försäkringsbolaget kommer till att börja med erbjuda en utökad funktion eco-driving. Andra tänkbara tjänster skulle kunna dyka upp är till exempel felsökning av bilen på distans, påminnelser om när det är dags för service eller olika typer av gps-baserade tjänster.

Sverige blir första lanseringsland för Telia Sense och tjänsten ska börja säljas under 2016, något närmare besked än så lämnar inte operatören. Efter Sverige ska tjänsten sedan bli tillgänglig successivt på övriga marknader där Teliasonera är verksamma.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.