Så ska skid-vm kopplas upp

3G Telia har fått i uppdrag att serva publiken och medierna på skid-vm i Falun med uppkoppling. Förstärkningen ska vara både av permanent och tillfällig karaktär.

Världsmästerskapet i Falun inleds 18 februari och pågår till 1 mars. Under den tiden väntar sig vm-organisatörerna många besökare, men också en omfattande mediebevakning. Förväntningarna är någonstans runt 200 000 i publiken och 1200 medierepresentanter. Och 700 tävlande, naturligtvis. Därför har Telia fått i uppdrag att biffa upp mobilnätet för tävlingarna. Och inte minst måste personer inom arrangörsorganisationen få möjlighet att använda 3G- och 4G-näten under den här perioden.

”Vill visa att vi är i framkant”

– Vårt mål är att förstärka åskådarnas upplevelse av skid-vm oavsett om man är på plats i Falun eller hemma i tv-soffan. Med våra appar vill vi visa att Sverige ligger i framkant inom det digitala området och sätta en ny standard för idrottsevenemang. Telia har erfarenheten och kapaciteten att leverera till stora evenemang, därför känner vi oss trygga med Telia som helhetsleverantör av kommunikationen, säger Sven von Holst, vd Falun2015.

Ställer upp mastvagnar

I den permanenta förstärkningen ingår att 21 basstationer byggs ut till 4G-täckning, varav 5 är nya. Som temporär förstärkning ställer Telia också upp mastvagnar vid Faluns skidstadion och Stora torget.

I avtalet som vm-organisationen tecknat med Telia ingår – förutom leverans och installation av – även drift och support under tävlingarna. Personal från företaget ska finnas på plats under hela evenemanget.

Fakta

I korthet – det här gör Telia under skid-vm

Permanent förstärkning av 4G- och 3G-näten. 21 basstationer i Falun har utrustats med 4G – av dem är fem helt nya basstationer som har tagits i drift. Dessutom har både 3G och 2G-näten moderniserats och byggts ut med bättre kapacitet

Temporär förstärkning av både 4G och 3G-näten via 3 stycken mastvagnar som placeras i anslutning till skidstadion och på Stora Torget

Wifi på Lugnets Skidstadion och publiktäta platser i centrala Falun

Telia bygger också temporära nätlösningar för arrangör och media. Det handlar om att leverera fiberbaserade tjänster för internetuppkoppling av hopptornen, kontoren och presscenter. Det handlar också om att bygga ett temporärt kopparnät till de tv-bolag som har studion på plats och kommentarshytterna för att leverera kopparbaserade tjänster, som analog telefoni. Digital kommunikation används för att sända ljud från tv-kommentatorn.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.