Telia lanserar delat mobilabonnemang

Teliasonera satsar på att ge den mobila familjen en samlad bild. Med operatörens nya abonnemang kopplas alla hemmets enheter till en gemensam pott och det dimper bara ned en, samlad räkning i postlådan. Ett liknande koncept för företag sägs vara på intågande.

Telia lanserar delat mobilabonnemang

Mobiliteten växer snabbt, och kanske växer din familj i samma hastighet. Och med fler familjemedlemmar blir det också fler mobila enheter i hushållet. Det har Telia tagit fasta på och lanserar i veckan ett nytt abonnemang där användarna delar på en gemensam surfpott.

– Vi upplever en stark efterfrågan på upplägget. En svensk snittfamilj har 3,3 mobilabonnemang och många har även mobila bredband. Det blir ganska många prylar som ska kopplas upp och nu gör vi det enklare och mer flexibelt att ansluta alla familjens enheter till ett abonnemang, säger Ulrika Steg, chef för den mobila verksamheten på Telia i Sverige.

Vänder logiken

Abonnemanget som kallas Telia Mobil Dela, gör det möjligt att koppla samman upp till sju enheter, både smartphones och surfplattor. Man delar sedan på en gemensam surfpott, från 2 gb till 10 gb per månad, som kan anpassas under tiden.

I abonnemanget ingår även fria samtal, sms och mms till alla nät i Sverige. Telia är först i Europa med denna typ av abonnemang.

– Man kan säga att vi vänder på logiken och ger fria samtal men tar betalt för datan, säger Ulrika Steg.

Abonnemanget kommer att kosta 399 i månadsavgift för själva huvudabonnemanget, då ingår en pott på 2 gb. Priset ökar sedan om man vill ha mer data, för 10 gb ligger månadskostnaden på 799 kronor. Att ansluta andra smartphones kostar 149 kronor, för surfplattor är priset 29 kronor per styck och månad.

På gång för företag

Konceptet har man jobbat med en längre tid. Men de tekniskt komplicerade lösningarna har tagit tid, dels att dela på data, att få en samlad faktura och sen ha möjligheten att anpassa sin datamängd.

– Är man till exempel i sommarstugan kanske man vill ha lite mer i surfpotten medan man på hösten kan minska när man är hemma mer och kan vara uppkopplad till wifi, berättar Ulrika Steg som även nämner att en liknande lösning är på väg för företagsanvändare.

– Det finns en planerad lansering för företag men när det blir exakt är en överraskning. Det finns många uppkopplade prylar både i privatpersoners och i arbetslivets vardag, det är deras behov vi till tillfredsställa på ett enkelt och flexibelt sätt.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter