Telia löste mex-knut för MX-One och Lync

Att få till en riktigt bra integration mellan Aastras MX-One och Microsoft Lync i kombination med mobila anknytningar har varit ett trassel. Men Telia hävdar att de nu löst nästan alla knutar.

Telia löste mex-knut
för MX-One och Lync

Integrationsfrågorna ligger högt på dagordningen hos företag som använder telefoniplattformen MX-One. Det märktes inte minst under Aastras applikationsdagar i Örebro tidigare i år då tillverkaren fick ta emot en hel del kritik från användarna. Särskilt när det gäller integrationsmöjligheterna mot Lync.

Sedan dess har Microsoft-certifieringen av MX-One 4.1 SP3 blivit klar och med tanke på att begränsningar som upptäckts är få bör integrationsarbetet bli lättare. Men att få till en lösning som också innefattar mobila anknytningar med fastnätsnummer är ingen barnlek.

Svårlösta hål

– Problemet är att den integration som är dokumenterad i stort sett handlar om en sip-trunk mellan systemen, men det finns inga praktiska exempel som visar hur man ska få det att fungera utifrån olika kundönskemål, konstaterar Patrik Ugander, chef för avdelningen solutions management hos Telia.

Att kunna visa fastnätsnummer, oavsett vilken av sina terminaler man använder för att ringa ut med och att kunna svara på inkommande fastnätssamtal i både mobilen, Lync eller skrivbordstelefonen är problem som tidigare varit svåra att komma till rätta med. Det säger sig Telia nu ha löst, samtidigt som de hittat en konfiguration som gör det möjligt att använda en gemensam röstbrevlåda för växeln, Lync och mobilen. Det sistnämnda är något som kompliceras av att mobilnätet normalt sett automatiskt styr samtal till lådan om mobilen är avstängd, även om du skulle vara inloggad i Lync eller vara tillgänglig via din fasta telefon.

Körs skarpt hos kund

Ett stort svenskt konsultföretag är först ut med att ha fått den näst intill kompletta integrationen. Exakt hur de gått till väga och vilka inställningar som behövt göras i de olika systemen talar Telia av konkurrensskäl tyst om. Men så vitt vi kan förstå handlar det både om labbtester och en ordentlig genomgång av den dokumentation som faktiskt finns, inte några speciallösningar.

– Vi kunde få ordning på problemen tack vare att våra experter på respektive system fick jobba tillsammans ute hos kunden, säger Patrik Ugander.

Hos just den här kunden har Telia också integrerat videokonferenssystem från Tandberg i lösningen, vilket gör att det går att ha videomöten mellan Lync och de standardbaserade videoändpunkterna.

Finns mer att göra

En fråga som fortfarande återstår att lösa fullt ut är linesignaleringen mellan mobilnätet och Lync, så att du visas som upptagen i kontaktlistan när du pratar i mobilen. Telia-medarbetarna som fått ordning på de övriga problemen säger sig vara nära ett svar även här, men ännu återstår en del arbete. Däremot har de lyckats få till integrationen så långt att telefonisten har rätt linjestatus på alla terminaler i sitt gränssnitt.

I första hand är problemen som Telia löst mjukvarurelaterade, men de konstaterar att det inte är säkert att det fungerar om kunden har en äldre hårdvara till MX-One.

Fakta

En avdelning för speciallösningar

Telia Solution Management ansvarar för att ta fram och leverera kommunikationslösningar till företag och organisationer med komplexa behov. Avdelningen består av små team med specialister och har möjlighet att arbeta tvärfunktionellt genom alla operatörens affärsområden.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.