Telia: ”Målet var att komma ut som vinnare”

5g Spektrumauktionen är avklarad och på Telia, som var de som köpte mest utrymme, är man nöjda med utfallet.
– För oss är nätledarskapet viktigt, säger Staffan Åkesson, teknikchef på Telia.

Telia: ”Målet var att komma ut som vinnare”

När PTS höll spektrumauktion den 19 januari var det en snabbt avklarad affär. När dagen var slut hade klubban fallit och alla frekvenser var tilldelade, vilket var historiskt snabbt enligt myndigheten.
– Vi hade räknat med att det skulle ta ett par dagar. Men efter ett väldigt långt förspel så var det väldigt snabbt över, säger Staffan Åkesson, på Telia.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Ett av skälen till att det gick så snabbt och smidigt beror enligt Staffan på auktionsförfarandet samt att det är mycket  spektrum som gick under klubban.
– Med fyra intressenter och de regler som var uppsatta för att gynna tillgång för fyra spekulanter – så var det en logisk utkomst. Sen agerade alla rationellt med de spektrum och möjligheter som fanns.

”Målet var att komma ut som vinnare”

Telia köpte 120 MHz vilket är med än konkurrenterna (som köpte 100 MHz vardera) – och det är en viktig aspekt enligt teknikchefen.
– Det ger oss en stark spektrumportfölj vilket är viktigt. För oss är nätledarskapet viktigt och våra kunder uppskattar det vi erbjuder. Målet var att komma ut som en vinnare med den starkaste portföljen, säger han.

Men vad ger då det extra utrymmet? Flera experter säger att 100 MHz är maxcarrier för 5g och att det överskjutande utrymmet blir svåranvänt. Men det håller inte Staffan Åkesson med om, dessutom tycker han det är kortsiktigt att stirra sig blind på vad som gäller just idag.
– Dels så är det möjligt att aggregera carriers redan nu och vem vet hur kommer det se ut i framtiden? Vi kan bara fantisera om vad det går att använda till. Spektrum är en fundamental grund och den licens som vi köpt nu sträcker sig 25 år. Hur teknikutvecklingen under det tidsspannet ser ut är svår att överblicka, säger han.
På frågan om Telia köpte de extra 20 MHz för att försvåra för Tre, något som vissa analytiker anser, svarar teknikchefen.
– Jag kan inte kommentera vad andra tycker och säger. Vi vill upprätthålla vårt nätledarskap och agerar utifrån vår strategi. Vi köpte det spektrum som gjorde det möjligt.

Bra att hamna mitt i bandet

Att köpa mycket spektrum kommer dock till en kostnad. Sett till rena pengar betalade Telia drygt 760 miljoner, nästan 100 miljoner mer än Net4Mobility och 270 miljoner mer än Tre. Dock tycker Staffan att det är mer relevant att titta på vad man fick för pengarna.
– Vi betalar mindre per MHz jämfört med vår största konkurrent, det är vi nöjda med. Att vi hamnar mitt i bandet (3 500 – 3 620 MHz) är bra för framtiden eftersom det ger oss flexibilitet. Då har vi relationer både uppåt och nedåt i frekvensbandet. Vem vet vad framtiden ger med samarbeten på olika sätt.

Så vad händer nu? Vad har Telia dragit igång för arbeten nu när frekvenserna är säkrade.
– Den här auktionen gällde spektrum som är giltigt över 25 år, så det är det långsiktiga perspektivet som är intressant för oss. Men nu kan vi skrida till verket med de kortsiktiga planerna för året. Vi har lanserat 5g på 700-bandet, det bygger vi vidare på nu och adderar 3,5 GHz till portföljen. Det här gör vi tillsammans med 4g-tjänsterna, säger Staffan.
Men när kommer då kunderna kunna känna wow-effekten och att det nu händer något där det nya spektrumet används?
– Det kommer att ske inom kort. Sen kommer det vara en utrullning över tid, men inom en väldigt snar framtid kommer de första Teliakunderna att kunna dra nytta av vad 3,5 GHz-bandet har att erbjuda.

Stor fördel att kunna bygga på befritlig infrastruktur

För sin utbyggnad har Telia ett exklusivt partnerskap med Ericsson. Detta tecknades i höstas och gäller fem år framåt där teknikjätten blir ensam leverantör av RAN-teknik. Därutöver kommer operatören även använda Nokia som leverantör av annan 5g-teknik.
Telia har sagt att de 2025 kommer att ha samma 5g-täckning som i sitt 4g nät till 2025. En sak som gör det möjligt är att man kan bygga på den befintliga site infrastrukturen för 1,8 GHz bandet.
– Det är absolut en stor fördel att kunna bygga på den infrastruktur och site-grid som vi har. Det möjliggör att vi kommer igång både billigare och snabbare. Den andra aspekten är att 5g och 4g kommer samexistera under lång tid framöver.
– Vi har sagt, och det tål att upprepas, är att vårt 5g nät kommer ha täckning motsvarande 99 procent av befolkningen och 90 procent av ytan 2025. 5g är en väldigt bred teknik och möjliggör flera olika tjänster samt opererar på olika frekvenser för olika syften. Om ett par år kommer millimeterbandet som möjlighet för 5g. Varje frekvensband kommer implementeras för respektive syfte, säger Staffan Åkesson.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!