Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Telia miljardsatsar – 4g får gsm-täckning

En massiv utbyggnad och upprustning av Telias mobilnät har sjösatts. 2015 ska täckningen för både 3g och 4g vara lika bra som den idag är för gsm.

Mer detaljerade uppgifter om vad Telias nätutbyggnad kommer att innebära ska presenteras vid en presskonferens idag fredag klockan 13.00. Men i ett pressmeddelande uppger operatören att 99 procent av Sveriges befolkning 2014 kommer att ha 4g-täckning där de bor och att nätet 2015 ska täcka 90 procent av landets yta. Det är det samma som idag gäller för Telias 2g-nät.

– Med den här utbyggnaden kommer vi att förändra Sverige. Den moderna människan och företagaren vill vara uppkopplad och kunna kommunicera varsomhelst och närsomhelst. Vi kommer få livet att fungera för våra mobilkunder, från norr till söder. De kommer att få uppleva glädjen med att kunna surfa med höga 4g-hastigheter oavsett om de är i fjällen eller på Stureplan i Stockholm, säger Ulrika Steg, chef för Telia mobilitetstjänster i Sverige.

Mer 3g, mindre gsm

Den förbättrade täckningen för 3g kommer Telia i första hand att bygga själva och inte som tidigare i samarbete med Tele 2. Detta åstadkommer man genom att styra över en del av frekvenserna i 900 MHz-bandet från gsm till 3g. Kapaciteten i 2g-nätet blir alltså mindre än tidigare men någon avveckling handlar det enligt nätchefen Pelle Lindvall.

– Nej, vi kommer samtidigt att modernisera tekniken i hela 2g-nätet som fortsätter att vara en viktigt del av vårt nät, säger han.

Förutom utbyggnaden av 4g i 800 MHz-bandet för stor yttäckning ska Telia nu också på allvar att sparka igång utbyggnaden av 1800 MHz-bandet som de fick tillgång till vid årsskiftet.

– Det gör att vi kommer att kunna förstärka kapaciteten kraftigt i städerna säger Pelle Lindvall.

Fem miljarder per år

Förutom att ge bättre täckning och kapacitet för data ska moderniseringen av 2g- och 3g-näten också ge bättre talkvalitet hävdar Telia. Om det också betyder att operatören precis som i Norge kommer att satsa på hd-ljud för mobiler vill de däremot inte kommentera.

Hur mycket utbyggnaden av mobilnätet kommer att kosta enskilt vill Telia inte avslöja men tillsammans med utbyggnad av operatörens fibernät kommer det att handla om investeringar på drygt fem miljarder kronor per år till och med 2015.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter