Telia och Ericsson håller de autonoma lastbilarna rullande

5G Nu rullar självkörande el-lastbilar i Jönköping, För projektet har tillverkaren Einride inlett ett nytt 5g-samarbete med Ericsson och Telia.
– Det är viktigt för oss att få veta vilka bakomliggande krav som kommer ställas på vårt nät, säger Telias teknikchef Mats Lundbäck till Telekom idag.

Telia och Ericsson håller de autonoma lastbilarna rullande

Svenska Einrides självkörande lastbilar kommer rulla på DB Schenkers lagerområde i Jönköping, och lanseringen utgör den första kommersiella användningen av företagets el-lastbilar med modellen T-pod. De autonoma systemen tar hjälp av 5g-baserad teknik från Ericsson, i form av ett förstärkt 4g-nät med 5g-core – och Telia ser till att koppla ihop projektets alla delar via sitt kärnnätverk och radioaccessnät.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Viktiga lärdomar för framtiden

Samarbetet har som syfte att skapa ett nytt ekosystem för elektriska, självkörande transporter, men det ger också viktiga kunskaper för den framtida utbyggnaden.

– Det är viktigt för oss att få veta vilka bakomliggande krav som kommer ställas på vårt nät. När man går från en kontrollerad laboratoriemiljö till en kundmiljö eller telekommiljön så måste tekniken fungera i ett nätsammanhang, säger Mats Lundbäck, Chief Technology Officer på Telia Sverige till Telekom idag.

Projektet vill tillvarata kapaciteten hos 5g – teknik som kan skapa nya affärsmöjligheter, sänka kostnader och i fallet med DB Schenker bidra till en mer hållbar värld. Den femte generationen kommer innebära en stor skillnad för hur operatörerna jobbar.

Öppnar för skräddarsydda lösningar

– Med 4g får du en standardtjänst med samma kvalitet för alla kunder. Med 5g kan vi däremot skräddarsy överföringshastigheter, återkopplingstider och tillgänglighet utifrån behovet för exempelvis den smarta staden eller självkörande bilar etcetera, säger han.

Med höga datahastigheter och låg fördröjning skapar 5g helt nya möjligheter för transportsektorn att ta klivet mot fullt uppkopplade och autonoma system. Enligt Einride skulle deras T-pod och autonoma transportsystem på sikt kunna ersätta mer än 60 procent av dagens godstransporter.

Måste förstå skräckscenarier

Företagets mål är att leda en hållbar transformation av godstransportsektorn, men säkerheten är högsta prioritet. En fråga är vad som händer när uppkopplingen krånglar på en arbetsplats där till och med transporterna är digitaliserade. .

– En av de viktigaste sakerna är att vi måste förstå sådana scenarier. När vi digitaliserar samhället blir vi också beroende av att det alltid finns internetuppkoppling. Därför är vårt samarbete med fordonsindustrin viktigt. Vi kan se vad som kan hända och hur vi ska agera om uppkopplingen inte fungerar. Det handlar om innovation i ekosystemet, och när problem dyker upp så kan vi lösa dem tillsammans, säger Mats Lundbäck.
.
I anslutning till detta går Einride med i Telias partnerprogram för 5g. Programmet tillhandahåller en innovationsmiljö där Einride och andra partners ges möjlighet att utforska de tekniska och affärsmässiga möjligheterna med 5g. På så vis vill Telia bidra till att tekniken tas tillvarata på bästa sätt när 5G lanseras kommersiellt i Sverige under 2020.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.