Telia och Ericsson i gemensam satsning för 5g i industrin: ”Ett smörgåsbord av möjligheter”

5g Telia och Ericsson fortsätter utvecklingen av sitt partnerskap. Under onsdagsmorgonen lanserade företagen en ny gemensam innovationshub för industrin.

Telia och Ericsson i gemensam satsning för 5g i industrin: ”Ett smörgåsbord av möjligheter”

Det nya innovationsprogrammet ”Northstar” är gemensamt framtaget av Telia och Ericsson för att ge industribolag möjligheten att testa de senaste 5g-teknikerna, som bland annat network slicing och positionering.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

 – Att en leverantör som Ericsson och en operatör som Telia går samman för att tillgängliggöra och tillhandahålla den absolut senaste tekniken till industrin skulle jag tro är världsunikt, säger Magnus Leonhardt som är strategi- och innovationschef på Telias företagsaffär.

 I det inledande skedet kommer programmet ha fokus på fordonsindustrin och transportsektorn. Den första kunden är Astrazero, som drivs av forskningsinstitutet Rise och har en fullskalig testmiljö för automatiserade transportsystem utanför Göteborg. Men redan nu finns ett intresse från andra sektorer.

 – Vi har också förfrågningar från bland annat akademin, Sveriges regioner, drönartjänster, säkerhetstjänster och en helt uppsjö av andra branscher. Det är extremt spännande hur vi och Ericsson kan vara en möjligörare av de här testfallen.

Ett smörgåsbord av tekniska möjligheter

 Leonhardt tror att drygt 10 företag kommer vara en del av programmet under året.

 – Men det kan bli både fler och färre. Det finns egentligen ingen övre gräns för hur många företag vi kan ta emot. Allt beror på typerna av testfall.

 Plattformen bygger på mjukvara från Ericsson som ännu inte är i kommersiell drift. Telia står för själva produktionen och infrastrukturen.

 – En innovationshub är ett smörgåsbord av tekniska möjligheter som vi tillhandahåller. I första hand vill kunderna ha tillgång till kvalificerad och snabb uppkoppling ofta med eget nät. Men vilka funktioner man vill ha i det nätet varierar. Bredare upplänk, lägre latens, eller en vilja att testa slicing är några av exemplen vi sett hittills, säger Magnus Leonhardt.

Milstolpe i partnerskapet

Också Ericsson är förstås positiva till den nya innovationshuben. Programmet fördjupar samarbetet mellan Telia och Ericsson med målet att underlätta för industrin att få tillgång till och använda 5G, en teknikstandard som utvecklats för att koppla upp system och saker som fordon, maskiner och annan viktig infrastruktur som ställer höga krav robust och säker mobiluppkoppling.  

– NorthStar är en milstolpe i Ericssons partnerskap med Telia. Med den senaste kommunikationsteknologin fortsätter vi driva på digitaliseringen i Sverige och Norden. Om vi tittar tillbaka så lanserade vi Europas första 1g-nätverk, världens första 4g-nätverk och med vårt nya program ger vi industrierna tillgång till den mest avancerade 5G-teknologin för att stödja deras utveckling. NorthStar ska vara en katalysator för Sveriges utveckling som ledande industrination, säger Erik Ekudden, cto på Ericsson i en kommentar.

Programdeltagarna kommer komma åt innovationsnätet både via det publika 5g-nätet och via lokala nät.  


Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.