nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Telia och Infinera genomförde 600 gbps-tester

En milstolpe inom dataöverföring.
Infinera har tillsammans med Telia genomfört 600 gbps-överföringar i ett riktigt produktionsnätverk.

  • Artikel annons 1

Det är nu nästan sju år sedan Infinera fick rubriker om att man lyckats komma upp i överföringshastigheten 1 terabit i en så kallad ”superkanal”. Nu har man återigen lyckats med en spännande bedrift – och något som kanske ligger närmare slutanvändarna.

Tillsammans med Telia har man genomfört tester med 600 gbps-överföringar. Men det är inte några labbtester, nej det har gjorts i ett vanligt produktionsnätverk byggt på Infineras plattform FlexILS.

– Infineras 600 g-teknik kan enkelt rullas ut över våra existerande Flexils-nätverk, vilket hjälper oss att öka fiberkapaciteten samtidigt som vi tillgodoser våra kunders ökande krav, säger Mattias Fridström på Telia.

Enligt de båda företagen visar testerna att Telias nätverk är redo för det som beskrivs som nästa generations överföringshastigheter.

I testerna användes den senaste generationen av Infinera Infinite Capacity Engine (ICE5). Tekniken använder 64 QAM samt 69 gigabaud.

Men bara för att man lyckats med 600 gbps så innebär det inte att man vilar på sina lagrar. Nästa steg är ICE6 med överföringshastighet på 800 gpbs.

– Infinera fortsätter att leverera innovation på löpande band. Vår ICE4 ger industriledande prestanda i nätverk, från städers datacenter till havskablar, och det här 600 G-testet visar att nästa steg i ICE-prestandan, på väg mot 800G och längre är framtiden, säger Parthi Kandappan, teknikchef på Infinera.

I inledningen av 2019 planerar Infinera att börja leverera kommersiella produkter kapabla till 600 gbps per våglängd.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

Han blir ny chef för Tre Sverige

I februari blir det tronskifte hos Tre Sverige. Efter två år lämnar Johan Johansson över vd-stolen till Haval van Drumpt.
– Han har helt rätt bakgrund med gedigen erfarenhet av telekom, kommenterar Skandinavienchefen Morten Christiansen den nya sverigechefen.

Tieto och Telia ingår partnerskap kring 5g

Tieto har ingått ett strategiskt partnerskap med Telia kring 5g. Företagen kommer ta fram nya användarfall, produkter och tjänster till ekosystemet kring 5g och tillsammans med kunder påskynda utvecklingen i Sverige.

NetOnNet tar in Telness i abonnemangsutbudet

Telness tar in 20 miljoner i investeringar – och två nya delägare. Samtidigt utökar NetOnNet sitt abonnemangsutbud med uppstickaren.
– Vi visar att användaren inte behöver binda upp sig hos de stora operatörerna, säger Telness vd Martina Klingvall till Telekom idag.

  • Annons 4

TeleComputing byter namn – blir Visolit

Sju förvärv och nya utmaningar. 2019 byter Telecomputing namn till Visolit.
– Marknaden förändras, kunderna har förändrade behov och vi själva har förändrats, därför byter vi nu även namn, säger koncernchefen Terje Mjøs.