Telia och Infinera genomförde 600 gbps-tester

Bredband En milstolpe inom dataöverföring.
Infinera har tillsammans med Telia genomfört 600 gbps-överföringar i ett riktigt produktionsnätverk.

Telia och Infinera genomförde 600 gbps-tester

Det är nu nästan sju år sedan Infinera fick rubriker om att man lyckats komma upp i överföringshastigheten 1 terabit i en så kallad ”superkanal”. Nu har man återigen lyckats med en spännande bedrift – och något som kanske ligger närmare slutanvändarna.

Tillsammans med Telia har man genomfört tester med 600 gbps-överföringar. Men det är inte några labbtester, nej det har gjorts i ett vanligt produktionsnätverk byggt på Infineras plattform FlexILS.

– Infineras 600 g-teknik kan enkelt rullas ut över våra existerande Flexils-nätverk, vilket hjälper oss att öka fiberkapaciteten samtidigt som vi tillgodoser våra kunders ökande krav, säger Mattias Fridström på Telia.

Enligt de båda företagen visar testerna att Telias nätverk är redo för det som beskrivs som nästa generations överföringshastigheter.

I testerna användes den senaste generationen av Infinera Infinite Capacity Engine (ICE5). Tekniken använder 64 QAM samt 69 gigabaud.

Men bara för att man lyckats med 600 gbps så innebär det inte att man vilar på sina lagrar. Nästa steg är ICE6 med överföringshastighet på 800 gpbs.

– Infinera fortsätter att leverera innovation på löpande band. Vår ICE4 ger industriledande prestanda i nätverk, från städers datacenter till havskablar, och det här 600 G-testet visar att nästa steg i ICE-prestandan, på väg mot 800G och längre är framtiden, säger Parthi Kandappan, teknikchef på Infinera.

I inledningen av 2019 planerar Infinera att börja leverera kommersiella produkter kapabla till 600 gbps per våglängd.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter