Telia och Telenor går ihop i Danmark

Operatörer Operatörerna Teliasonera och Telenor går samman i Danmark och bildar en ny telekomjätte. Parterna kommer att äga 50 procent vardera i det nya gemensamma bolaget.

Konsolideringarna på telekommarknaden fortsätter. Nu är det Telia och Telenor som ingått ett avtal om att slå samman sina danska verksamheter till ett gemensamt företag. Det nya bolaget kommer att ha 3,5 miljoner mobilabonnemang och svara för en marknadsandel på cirka 40 procent med en omsättning på drygt nio miljarder danska kronor.

– Konkurrensen i Danmark är tuff och vi står inför fortsatt press på intäkter och lönsamhet, vilket gör konsolidering oundviklig. Vi kommer att kunna erbjuda våra kunder ett högkvalitativt nätverk med den bästa täckningen och den bästa kundupplevelsen i Danmark, säger Kjell Morten Johnsen, EVP och chef för Telenor Region Europe.

Behov av samgående

I ett pressmeddelande skriver operatörerna att behovet av en konsolidering på den danska marknaden varit uppenbar under en längre tid. Parterna har sedan 2012 samarbetet i Danmark för ett gemensamt mobilnät och att steget till ett gemensamt ägt bolag varit den bästa vägen för att uppnå innovation, nya investeringar och synergier.

– Vi tar ett nödvändigt och naturligt steg genom att bilda ett joint venture med Telenor som vi redan har ett nära nätsamarbete med. Genom att gå samman kan vi säkra större investeringar i Danmark, till gagn inte bara för våra kunder utan för hela det danska samhället, säger Robert Andersson, EVP och chef för region Europa i TeliaSonera.

Kundernas intresse

Företagen menar att kundernas kommer gagnas i Danmark. Man pekar såklart på sitt nät men också att det gemensamma företaget får bättre möjligheter att investera i attraktiva och användarvänliga tjänster.

Samtidigt kommer kombinationen av fasta nät och tjänster att skapa en ännu bättre bredbandsleverantör för danska konsumenter och företag.

Stora besparingar

Företagen tror att sammanslagningen kan generera stora effektivitetsvinster, man räknar med ungefär 800 miljoner danska kronor, med full effekt 2019. De besparingarna tror man ska räknas in från gemensam distribution, försäljning, marknadsföring, callcenter, administrativa utgifter och it. Men samtidigt beräknas integrationskostnaderna uppgå till 800 miljoner danska kronor mellan 2015–2017

Ett hinder står dock kvar i vägen. Affären måste godkännas av EU-kommissionen och man räknar med att kunna slutföra affären under 2015. Företagens verksamheter i Danmark kommer just nu förbli separata och fungera oberoende innan affären är slutförd.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.