Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Telia och Telenor sticker ut när kritik riktas mot ledande it-bolag

Digitalisering Telenor och Telia är båda topp20 i världen på digital inkludering, enligt en ny global rankning. Före på listan finns till exempel Alphabet, Apple, Cisco och Nokia.

Telia och Telenor sticker ut när kritik riktas mot ledande it-bolag

Bakom rankningen står World Benchmarking Alliance. De har valt ut 100 inflytelserika företag inom digitaliseringen och sedan gett dem olika poäng för hur de presterar när det gäller att förbättra tillgången till teknik, förbättra digitala färdigheter, främja pålitlig användning och öppen och etisk innovation.

Bäst i klassen är australiensiska operatören Telstra, följt av Telefónica, Orange, PLDT och Nokia i topp 5. Med i undersökningen är också amerikanska giganter som Apple, Alphabet, Ebay, Facebook och kinesiska jättar som Huawei och Alibaba.

– Vår forskning har upptäckt en nedslående brist på noggrannhet och engagemang för policyer för digital integration i hela teknikindustrin. Ett resultat är att endast 16 företag har ett uttryckligt uttalande på hög nivå om barns digitala säkerhet. Detta är mycket oroande med tanke på hur lätt det är för barn att bli riktade och utsatta för skador i den digitala världen, säger Lourdes Montenegro på World Benchmarking Alliance och en av de som är ansvariga för rankningen i anslutning till rapporten.

Hon ser stora möjligheter till förbättring för de flesta undersökta företagen och tycker att en oro för användare och världen i allmänhet borde vara en större drivkraft än minimikrav i lagar.

 

Operatörer jobbar för barnen

Långt fram på listan finns operatörerna Telenor (15) och Telia (19).

Hos Telenor lyfts deras arbete med bland annat internettrygghet för barn fram med utbildning av tre miljoner unga. Hos Telia är också stöd för barns säkerhet på nätet en utmärkande faktor.

– Resultatet är ett fantastiskt kvitto på vårt arbete. Bland annat har våra medarbetare själva åkt runt i landet de senaste åren och utbildat barn, vuxna och familjer i olika sammanhang kring vad som kan hända på nätet och hur de kan skydda sig, säger Anna Augustson, Hållbarhetschef Telia Sverige i ett uttalande.

Övriga svenska bolag på listan är Ericsson (28) samt Spotify (65). Här hittar du hela rankningen.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!