Telia och Tre har bäst täckning i mobilnäten

Täckning Operatören Tre har Sveriges bästa mobila bredband och Telia dominerar i fråga om röstsamtal. Det visar tidningen Mobils stora täckningstest.

Telia och Tre har bäst täckning i mobilnäten

Mobil genomför varje år ett oberoende test av landets mobiloperatörer. I årets upplaga har man synat täckningen för såväl surf som röstsamtal hos Tre, Tele2, Telia och Telenor – från Kiruna i norr till Smygehuk i söder. Dessutom har man mätt de nya 4g-näten i Sveriges tio största städer.

I kategorin mobilt bredband visar det sig att Tre har Sveriges bästa mobila bredband. Operatören är snabbast i de flesta regionerna i landet, i synnerhet de tätbefolkade. Viktar man resultatet för hela landet så har Tre nästan en megabit per sekund snabbare snitthastighet än tvåan Telenor – och mer än två megabit snabbare snitthastighet än Tele2 och Telia, som för övrigt får nästan identiska resultat.

Ingen bra på tåg

Segern för röstsamtal går däremot till Telia. Framför allt är det marginalen i Norra Norrland som ger Telia segern. Testet visar dock att den totala marginalen till den delade andraplatsen för Tre och Telenor är mindre än en procent.

Även i testet av 4g står Telia som vinnare, tätt följd av Tele2. Däremot tycks ingen operatör erbjuda vidare bra täckning ombord på tåg. Åtminstone inte i fråga om X2000-sträckorna Stockholm–Malmö, Stockholm–Sundsvall och Stockholm–Göteborg. Tre klarar sig ändå bäst.

Geografin styr

Tilläggas bör att testresultatet uppvisar stora regionala skillnader. I Stockholm fungerar det bättre att ringa med Tre än med Telia. Den som bor i västra Svealand tycks generellt sett göra klokt i att satsa på Tele2, medan skåningar och blekingebor hellre bör välja Tre eller Telenor. Och får man tro mätinstrumenten i Mobils testbil fungerar Telias mobila bredband bättre än Tres i de norra delarna av vårt avlånga land.

Fakta

Testvinnare

MOBILT BREDBAND

Hela Sverige: Tre

Stockholm: Tre

Malmö: Tre

Göteborg: Tre

Skåne och Blekinge: Tre

Västra Götaland: Tre

Östra Götaland: Tre

Östra Svealand: Tre

Västra Svealand: Tre

Nedre Norrland: Telia

Övre Norrland: Telia

RÖSTSAMTAL

Hela Sverige: Telia

Stockholm: Tre

Malmö: Tre, Telia

Göteborg: Tre, Tele2, Telia

Skåne och Blekinge: Tre, Telenor

Västra Götaland: Telia, Tele2, Telenor, Tre

Östra Götaland: Telia, Tele2

Östra Svealand: Tre

Västra Svealand: Tele2

Nedre Norrland: Telia

Övre Norrland: Telia

 

Här finns senare undersökningar om täckning:

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!