Telia och Vmware i nytt partnerskap

Samarbete Telia är på väg upp i molnet och för att accelerera övergången har operatören ingått partnerskap med Vmware. Själva beskriver man det som att man ”återuppfinner” företaget.

Telia och Vmware i nytt partnerskap

För att kunna hålla sig i den tekniska framkanten framöver krävs det att man har en arkitektur som är molnsäkrad. Många tjänsteleverantörer har sett till att flytta upp i molnet för att få bättre effektivitet och flexiblare drift. Något som inte minst är viktig för att kunna vara snabbfotad i 5g-framtiden.

Det här har inte Telia missat och nu presenterar företaget att de arbetar med Vmware för att transformationen ska gå snabbare.

– Vi har ständig fokus på det vi kallar ”Reinvent Better Connected Living” för våra 24 miljoner kunder. Därför har vi påbörjat en omfattande transformationsresa för att återuppfinna Telia som ett smidigt, flexibelt och integrerat telekom- och mediaföretag, säger Rainer Deutschmann på Telia Company.

Kör redan hälften av trafiken

Telia har valt Vmwares molnplattform för operatörer som gemensamt grund på vilken man ska bygga 4g- och 5g funktioner på. Plattformen möjliggör snabb distribution samt effektivt drivna CNF/VNF (Cloud-Native Network Function / Virtual Network Function) med flera leverantörer.

Till dags datum har Telia installerat plattformen på 24 platser i sex länder och i dag körs mer än 50 procent av hela nätverkstrafiken här. Målet är att redan innan slutet av året helt styrt över trafiken hit.

– Som en del i vår transformation harmoniserar vi våra nätverk och verksamheter över hela företaget, för att få bättre skalbarhet och fler synergier för produkter, plattformar och processer. Resan framåt kommer att öka vårt innovationsledarskap med molnbaserad drift, automatisering i stor skala och edge-funktioner som driver effektivitet, kvalitet och time-to-market, säger Stefan Jäverbring, teknikchef på Telia.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.