Telia om 5g: Det är bråttom

5G Full fart. Telia kör redan stresstest och användarkliniker för att rulla ut 5g tekniken.
– Det är en del av vårt dna att ligga långt fram i utvecklingen säger Patrik Nilsson.

Telia om 5g: Det är bråttom

Runt 2020 tror man från branschen att 5g kommer vara här. Men vägarna dit är olika. Telia kör redan flera olika tester för att veta att man verkligen är redo när det väl blir dags att köra igång.

– Vi testade så sent som förra veckan VR- och AR-applikationer i de 5g nät vi har på kontoret här i Solna. Under det senaste året har fokus gått från att titta på Mbit-hastigheter till att börja se användningsområdena – use-case där AR och VR är bra exempel på applikationer som behöver 5g för en bred lansering, säger Patrik Nilsson, senior expert nätutveckling på Telia.

Högintressant för industrin

Enligt Patrik är 5g något som till en början kommer att vara intressant för industrin, där just dataintensiva program kräver allt mer.

– Tänk dig att man ute på ett bygge med hjälp av AR/VR kan se rör inne i väggar eller få upp ritningar. Man kan ge instruktioner till servicetekniker som kan se allt via AR-glasögon. Det är bara några exempel på tillämpningar där tekniken kommer vara både tidsbesparande och kvalitetshöjande.

5g-standarden är fortfarande inte helt färdig, men Patrik menar att man kan jobba parallellt.

– Standardisering tar tid, så är det. Men det tar även tid för oss att arbeta ut tekniken och de nya arbetssätt det innebär. Den stora skillnaden nu jämfört med tidigare är sättet som vi kan skapa tjänster på. Och det arbetet måste vi göra redan nu med våra kunder. Svensk industri är väldigt klarsynt över att digitalisering är ett måste, och vi för diskussioner med våra kunder om hur de ska göra sina produkter 5g-anpassade, säger Patrik. Vi tittar just nu på det arbete som vi tillsammans med våra kunder har att göra fram till lansering. Och vi anser att det är bråttom för att våra kunder ska kunna komma flygande ur startblocken.

Allt pekar mot 2020

Att året då 5g kommer på bred front blir 2020 beror på flera saker enligt Patrik.

– Dels är det standardarbetet och dels är det ett spektrum vi måste ha. De sammanstrålar mot 2020, vilket gör att det inte blir aktuellt med en bred kommersiell lansering innan dess. Spektrum är som en naturresurs, och att vi operatörer får tillgång till 3,5 GHz-spektrumet är jätteviktigt.

Professor Jens Zander, expert inom telekom och en av grundarna till Wireless@kth har beskrivit 5g som ett tekniksteg som i första hand inte är konsumentinriktat. Patrik håller till viss del med, i första hand är det industrin som är aktuell.

– Vi kommer börja med industrin. Exempelvis där robotar kräver oerhört noggrann positionering och snabba svarstider för att kunna röra sig obehindrat. Därefter kommer vi ut i städerna där det finns kapacitetsbehov och sedan ut i landet med tiden. Det är så långt vi ser det just nu. 5g är ett komplement och på sikt en ersättare till 4g.

Är mer än mobilteknik

Nätutvecklingsexperten menar att man måste inse att 5g är mer än bara en ny generation av mobilteknik, det är ett paradigmskifte.

– Det är ett helt nytt sätt att arbeta. 5g är en teknologi, men det är också kopplat till ett helt nytt ekosystem med mer utveckling i partnerskap med kunder, leverantörer och nischspelare som har spetskompetens inom specifika områden. Man måste se att det är en omdaning av hela industrin som kommer att ske, och 5g är för ett samhälle där allt är uppkopplat. Det är svårt att se i dag, men om tio år kommer du förvänta dig att allt du köper går att koppla upp. Och då kommer vår infrastruktur vara basen för den tjänsten, säger Patrik Nilsson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.