Telia öppnar direktlina till Microsoftmolnet

Molntjänster Som första operatör i Sverige lanserar Telia direktförbindelser för företagskunder till Microsofts Azure-plattform. Tanken är att det ska ge både snabbare och säkrare trafik till och från molntjänsten.

Telia öppnar direktlina till Microsoftmolnet

Sedan tidigare har Telia en tjänst de kallar Cloud Connect. Med hjälp av den kan företag som har höga krav på tillgänglighet och säkerhet för sin kommunikation med specifika molntjänster få en direktförbindelse till tjänstens datacenter utan att behöva gå via öppna internet. Nu utökas Telia Cloud Connect med möjlighet att få en direktförbindelse också till Microsofts snabbväxande Azure-plattform. Det handlar om ett färdigt koncept som Microsoft kallar för Azure Express Route och som Telia nu blir först i Sverige att erbjuda.

– En snabb och tillförlitlig anslutning till Azure är lämplig för många scenarier. De som kräver flytt av stora mängder information, för hybrida scenarion där delar körs lokalt och delar i Azure och inte minst när pålitlig disaster recovery är ett krav, säger Andes Wendt, affärsområdesansvarig för molntjänster på Microsoft Sverige.

All trafik mellan företag som vill utnyttja Azure Express Route och molntjänsten håller sig i Telias nät med samma säkerhet som wan-förbindelser mellan olika sajter inom företaget. För att kunna köpa tjänsten måste man redan vara eller bli datanätskund hos Telia.

Ett företag som är det och redan bestämt sig för att satsa på Azure Express Route är Bilia som nu byggt en molnlösning för disaster recovery.

– Det finns stora vinster för oss att lägga mer datakraft i molnet istället för att ha eget. Vi är redan stora användare av Azure och när nu Telia ger garantier om uppkoppling och svarstider med Azure Express Route kan vi flytta både applikationer som är stora och som är känsliga till molnet.

Senare i år planerar Microsoft att låta Azure Express Route även göra det möjligt att ansluta till Office 365 utan att behöva ge sig ut på internet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.