Telia riskerar miljardskadestånd

I fredags dömde Stockholms tingsrätt Telia att betala 144 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift för att de utnyttjat sin dominerande ställning på adsl-marknanden. Stämningar från konkurrenterna kan bli betydligt dyrare.

Mellan år 2000 och 2003 utnyttjade Telia sin dominerande genom att sälja adsl-abonnemang billigare till slutkunder än till grossister, vilket missgynnade konkurrenterna. Detta hävdade Konkurrensverket redan 2004 och tog operatören inför domstol. Målet har harvat på sedan dess.

I fredags meddelade slutligen Stockholms tingsrätt enligt nyhetsbrevet Telekomnyheterna sin dom. Utslaget blev att Telia hade åsidosatt den svenska konkurrensrätten och operatören tvingas därmed betala de 144 miljoner kronor som Konkurrensverket yrkat på.

– Vi sitter just nu och analyserar domen, men kan konstatera att vi har fått fullt bifall på våra yrkanden och att domen innebär seger fullt ut för oss, säger Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket, till Telekomnyheterna.

Enligt honom är målet det viktigaste missbruksärendet som myndigheten drivit sedan 1990-talet. Inte oväntat får han medhåll av Tele2, som själva stämt Telia på nästan en miljard kronor för den skada de anser sig ha lidit av Telias handlande.

– Telias missbruk har lett till bestående skador på bredbandsmarknaden som alltjämnt kvarstår. Detta har varit och är till stor skada för Tele2 eftersom vi inte kunnat ta den marknadsposition på den fasta bredbandsmarknaden som vi annars skulle ha haft möjlighet till, säger Tele2:s chefsjurist Stefan Backman.

Teliasonera har ännu inte meddelat om de kommer att överklaga domen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.