Telia satsar på hosting med uppköp

Affärer Operatören Telia vässar sitt utbud av molntjänster för företag genom att köpa drifts- och hostingföretaget Ipeer. Det är andra gången på en vecka som en svensk operatör annonserar affärer på samma område.

Att kunna agera helhetsleverantör på it-området har blivit något av ett mantra i operatörsvärlden. Men i praktiken har de stora svenska operatörerna hittills gjort ett relativt litet avtryck på marknaden när det gäller drift och hosting av lösningar utanför kommunikationsområdet. Lösningen tycks vara att expandera på området genom uppköp, för så sent som förra veckan meddelade TDC att de breddar sitt tjänsteutbud i molnet med ett köp av Viridis IT och nu följer Telia efter genom att annonser köpet av Ipeer.

Kompletterar tjänsteutbudet

– Förvärvet av Ipeer innebär att vi kan leverera nya typer av molntjänster som kompletterar vårt starka utbud av företagslösningar. Ipeer tillför teknik och kunskap av moln- och hostingtjänster för både små och stora företag. Tillsammans med vår miljardsatsning på infrastruktur, kan vi erbjuda helhetslösningar som skapar förutsättningar för våra företagskunder att använda de näst intill obegränsade möjligheter som digitaliseringen i samhället medför, kommenterar Malin Frenning, vd för Telia Sverige, affären.

Därmed passar köpet väl in i den nya strategi som Telia presenterade tidigare i veckan. Den har som måla att göra företaget till den nya generationens operatör med satsningar på expansiva affärer och kapade band till gamla arv som uppges tynga Telia.

Ägarna kvar i ledningen

Nyförvärvet Ipeers tjänsteportfölj sträcker sig från enklare webbhotell via privata och publika molntjänster till virtualiserad it-drift. Företaget har 65 anställda i Sverige och Indien och omsatte 2013 56,7 miljoner kronor. Hur mycket operatören betalat ägarfamiljen Hedlund är hemligt men den hindrar i alla fall inte att såväl Johan som Daniel Hedlund blir kvar och leder operatörens nya affärsområde från Karlstad.

– Vi är stolta över att Teliasonera identifierat Ipeer som ledande och vi är imponerade av deras framtida molnstrategi. De säkra molntjänster företag söker vilar på datacenter, garanterad nättillgänglighet och integration från en enda aktör, säger Johan Hedlund.

Blir del av Cygate

Affärsmässigt blir Ipeer en del av Telias integratörsbolag Cygate men organisationen ska enligt Torbjörn Chami, chef för Telias företagsaffärer hållas intakt.

– Den praktiska skillnaden blir att vi kommer att kunna sälja Ipeers tjänster som ett samlat erbjudande tillsammans med våra accesser. Men man kommer också att kunna fortsätta att köpa dem fristående.

Som bolag upphör Ipeer att existera i och med uppköpet men någon tydlig plan för hur länge varumärket kommer att leva kvar finns det enligt Torbjörn Chami inte.

Ti: Varför tar ni er ann det här nya affärsområdet genom ett uppköp, hade ni inte kunnat göra det på egen hand?

– Jo, det hade vi kunnat göra, men vi bedömde att det var en bättre väg att göra ett förvärv. Time to market är viktigt och Ipeer är ett effektivt bolag som kommit långt i automatiseringen av sina tjänster.

Ti: Hur stora delar av Ipeers tjänsteutbud överlappar Telias/Cygates och vad är helt nytt?

– Det mesta är nytt även om det finns stora synergier. Vi har en relativt uttalad strategi vart vi ska vara på företagsmarknaden, vi ska fortsätta att vara bäst när det gäller nätaccessen men till det ska vi tillföra ett antal värden som hjälper kunderna. Där hade vi några luckor som vi nu täpper till.

Ti: Hur viktigt är det att vara en helhetsleverantör?

– Det är väldigt viktigt för våra kunder som efterfrågar lösningar som skapar affärsvärde. Man kan också konstatera att den traditionella telekommarknaden eroderar allt mer för att istället ersättas av en ict-marknad som inkluderar både kommunikation och it.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter