Telia sätter punkt för isdn

Isdn har gjort sitt. Teliasonera fasar ut isdn för småföretag. Men återförsäljaren Dialect är kritisk till den gamla monopolistens metoder.
– Telia skrämmer upp kunderna innan de har alternativ att erbjuda, säger Gunnar Örnmark på Dialect Systemprodukter.

Telia sätter punkt för isdn

Många av Telekom idags läsare har uppmärksammat att Telia börjat fasa ut sina isdn-tjänster och undrar vilka konsekvenser det får för företag som skaffat sig isdn-växlar. I första hand rör det sig om två isdn-tjänster, isdn duo och isdn duocom, av vilka den senare framförallt används av privatpersoner och därför inte berörs i denna artikel. Ingen annan operatör säljer dessa tjänster.

Väntar på ip

Malin Frenning, tillförordnad chef för produkter och tjänster på Teliasonera Sverige, bekräftar att utfasningen av isdn duo är ett faktum och pågår fram till och med år 2008.

– Men ingen av våra kunder behöver oroa sig. Vår intention är inte att ställa någon utan lösning och vi har och kommer att ta fram ersättningsprodukter som matchar kundens behov, säger hon.

Hon poängterar att isdn duo inte kommer att sluta säljas till kunder förrän Telia har tagit fram en ip-lösning som i stället kan användas för att ansluta företagsväxlar.

Bland isdn:s fördelar brukar driftsäkerheten ofta lyftas fram, en nackdel är att isdn är isolerad från teknikerna ip och adsl som behövs för den nya tidens allt mer konvergerade kommunikationslösningar.

– För kunderna blir det betydligt enklare. De erbjuds dessutom fler tjänster som för oss är billigare att leverera, konstaterar Malin Frenning. Vi går i bräschen för nya tjänster.

I framkant?

I vanlig ordning basuneras Teliasoneras tekniska framsteg och försprång gentemot konkurrenterna ut. Men för att helt ersätta isdn-tekniken, även för större företag, krävs att operatören lanserar nya gränssnitt, exempelvis sip-trunkar. Det innebär att företagsväxlar inte längre behöver isdn för att anslutas till det publika telenätet, i stället skickas all trafik direkt via en ip-lina till operatörens media gateway som sköter anslutningen.

På marknaden har nästan samtliga nya ip-växlar stöd för sip-trunk och ett antal operatörer, exempelvis Tele2, Wx3 och Dataphone, har börjat erbjuda tjänsten. Men Telia vill inte ens uppge om tjänsten är på gång.

– Framtagning av nya produkter är en ständigt pågående process och Telia kommer kontinuerligt att lansera produkter inom ip- och mobilteknik, säger Malin Frenning. Vi kan inte avslöja våra lanseringsplaner i förväg.

Stark kritik

Återförsäljaren Dialect är positiv till ny teknik, men är kritisk till hur Telia hittills har hanterat isdn-utfasningen. Gunnar Örnmark, Dialect Systemprodukter, anser att Telia skrämmer upp deras kunder utan anledning.

– Hela branschen vet att isdn ska fasas ut, men ingen vet vad som kommer därefter. Nu skrämmer Telia livet ur användaren utan att presentera ett alternativ, framhåller Gunnar Örnmark.

Han anser att Telias Centrexlösning inte ger samma funktionalitet som företag med egna växlar är vana vid. Dessutom är Telias andra ersättningsalternativ, Direktansluten tio kanaler, betydligt dyrare för kunden per år om man inte har fler än fem isdn duo-anslutningar.

Ti: Trots att Telia inte har bra ersättningsprodukter går ni ut och informerar samtliga kunder om isdn-utfasningen. Varför skrämmer ni upp era kunder?

– Det finns kunder som redan idag kan välja andra alternativ och dessutom gör det i hög grad. Vår intention är att tidigt peka ut den väg vi ska gå och göra denna resa tillsammans med våra kunder, säger Malin Frenning som beklagar om informationen varit otillräcklig.

Kamp om de små

Ip-centrex förutspås bli en intressant ersättningslösning för företag som ger upp sina isdn-växlar. En annan är paket med småväxlar och sip-trunk.

Trots att den nya tekniken öppnar upp möjligheter för betydligt fler spelare att slåss om telefonikunderna (se artikel här intill) hävdar Malin Frenning att hon inte är särskilt orolig för att isdn-utfasningen ska leda till stora kundförluster.

– Vi har en kontinuerlig dialog med våra kunder och jobbar hårt för att inte förlora några kunder i det här skiftet. Vi kommer att ge våra konkurrenter en rejäl match.

Fakta

Isdn duo

Isdn duo-plattformen ger två kanaler för anslutning av telefoner, växlar och utrustning för datakommunikation. För en mindre televäxel är ofta en eller flera duo-anslutningar ett alternativ. För en större växel används till exempel tjänsten isdn multi som är Telias alternativ för traditionell anslutning med 2 Mbit/s.

Telia Centrex erbjuds som ett alternativ till företag som använder isdn duo som växelanslutning. Ett annat alternativ är Telia Direktansluten tio kanaler, vilket är en pra-anslutning.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.