Telia ska bygga 5g-nätverk åt norska försvaret

5g Telia inleder ett samarbete med det norska försvarets materielverk rörande privata 5g-nätverk.

Telia ska bygga 5g-nätverk åt norska försvaret

Privata nätverk som baseras på 5g-teknik är en teknik på frammarsch. Nu berättar Telia Norge att man har tecknat kontrakt med norska försvarets materielverk för att bygga privata 5g-nätverk för militärt bruk.

Telia var först ut i Norge med att börja erbjuda privata 4g-/5g-nätverk våren 2021. Produktportföljen rymmer både dedikerade privata nätverk, hybridnätverk och virtuella privata mobilnätverk och Telia uppger att det finns ett växande intresse för tjänsterna bland större företag.

Säker och flexibel lösning

Norska försvarets materielverk kommer att utforska möjligheterna för både privata 5g-nätverk och virtuella privata nätverk där Telias befintliga 5g-infrastruktur i Norge kommer till användning. Genom att kombinera privata nätverk med befintlig infrastruktur så hoppas man kunna ta fram en kommunikationslösning som är säker, flexibel och motståndskraftig.

– Vi har testat 5g under flera års tid för att utröna hur försvaret kan dra nytta av tekniken. Vi tar nu ytterligare ett steg framåt genom att ingå avtal med kommersiella mobiloperatörer för att utveckla taktiska, privata 5g-nätverk som kan användas i kombination med de nationella 5g-nätverk som just nu byggs upp, säger Eiliv Ofigsbø på norska försvarets materielverk.

Kan prioritera militär trafik

Även om det norska försvaret delvis kommer att förlita sig på kommersiella 5g-nätverk så ger network slicing-tekniken möjlighet att separera, och om så önskas prioritera, den militära kommunikationen i nätverket. Man kommer dessutom komplettera den krypteringslösning som redan finns på plats med ytterligare ett krypteringslager för att säkra informationen.

Telia uppger i ett pressmeddelande att man räknar med att nätverket kommer att kunna tas i bruk inom några år.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.