Nu har Telia släckt hela sitt 3g-nät i Danmark

mobilnät Utrustningen som har använts i nätet säljs vidare och ska återvinnas eller komma till användning i andra länder.

Nu har Telia släckt hela sitt 3g-nät i Danmark

Tredje generationens mobilnätverk gjorde det möjligt att överföra data och använda mobiltelefoner till mer än att bara ringa och skicka meddelanden. Men nu håller tekniken på att spela ut sin roll i stora delar av världen och ersätts av 4g- och 5g-nätverk.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Nu har Telia Danmark släckt hela sitt 3g-nät i Danmark och sålt de omkring 13 000 hårdvaruenheter som har använts i nätet, däribland servrar, växlar och radioutrustning. Hårdvaran kommer att skickas till återvinning eller användas i mobilnät i andra länder. De frekvenser som har använts i 3g-nätet kommer att komma till användning när 4g- och 5g-mobilnäten fortsätter att byggas ut.

– I och med utfasningen av 3g kommer vi istället att kunna använda bandbredden och frekvenserna för att bygga ut 4g- och 5g-nätet som kännetecknas av större kapacitet, snabbhet, stabilitet, säkerhet och energieffektivitet, säger Daniel Askeroth, som är teknikdirektör på Telia i Danmark.

Telias avveckling av det svenska 3g-nätet har hamnat på efterkälken jämfört med Danmark. I slutet av förra året kom man med budskapet att hela avvecklingen i Sverige beräknas vara slutförd först en bit in i 2024.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.