Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Telia släpper iot-låda

IOT Telia vill få upp intresset för internet of things. Så nu släpper bolaget nya tjänsten M2M in a Box, som blir ett slags startpaket för iot-projekt.

Telia släpper iot-låda

Enligt en rapport som Telia och analyshuset Arthur D Little släppte under MWC ligger Sverige i framkant när det gäller antalet uppkopplade prylar. Om tre år tror rapportförfattarna att det kommer finnas 35 miljoner uppkopplade prylar i Sverige.

Nu tänker Telia se till så att den siffran också blir av, genom att släppa nya tjänsten M2M in a Box, som kan beskrivas som något av ett startpaket för iot- och m2m-projekt.

Ska göra det enklare att utforska

– Med M2M in a Box gör vi det enklare för företag och organisationer att utforska möjligheterna med m2m och sakernas internet, utan att de behöver investera i stora it-projekt. Det kan till exempel handla om fastighetsbolag som under vintern vill övervaka temperaturen i vissa byggnader för att undvika köldrelaterade skador. Men det kan också handla om såväl startups som stora bolag som vill experimentera och testa hur uppkoppling kan bidra till effektivare processer och smartare tjänster, säger Hans Dahlberg, chef för Telias globala m2m-enhet.

Molntjänst för statistik och analys

Lådan innehåller 25 sensorer som kan samla in data om temperatur, luftfuktighet, rörelser och positionering. I tjänsten ingår också ett molnbaserat verktyg för att göra analyser och ta del av statistik baserat på de data som fångas upp. Även ett aviseringssystem via sms ingår, datatrafik och support ska ingå. Tjänsten blir prenumerationsbaserad, med en kostnad på 9 375 kronor i månaden för de 25 sensorerna (375 per sensor). Säljstart beräknas bli strax efter påsk, alltså någon gång i början eller mitten av april.

Fakta

Telias M2M in a Box

• Prenumerationsbaserad tjänst, där kunden betalar 9 375 kronor i månadsavgift för 25 sensorer. Priset inkluderar hårdvara (sensorer, sim-kort, laddare, med mera), datatrafik och support.

• Sensorerna kan samla in data om temperatur, luftfuktighet, rörelser och positionering.

• Molnbaserat verktyg för att göra analys av insamlade data och statistik.

• Möjlighet att via sms få information om förändringar i mätvärden.

• Support

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter