Telia släpper på hd-ljud i gsm-nätet

Hd-röst Under förra året lanserade alla de stora svenska operatörerna möjligheten att ringa med hd-kvalitet i sina 3g-nät. Nu tar Telia nästa steg och släpper på hd även gsm-nätet.

Det är den stora uppgradering av gsm-nätet som Telia just nu håller på med som gör det möjligt att införa hd-samtal, det vill säga samtal med betydligt bättre ljudkvalitet än tidigare. Helt är förändringen inte genomförd förrän i slutet av 2016 när nätutbyggnaden beräknas vara klar men i takt med att operatören sätter de uppgraderade delarna av nätet i drift som blir det också möjligt att ringa med hd-kvalitet.

Förutsättningen för att kunna ringa med hd-kvalitet är att båda parterna i samtalet använder telefoner som har stöd för tekniken, men det har de flesta nya telefoner. Telia uppger att det ska gå att ringa hd-samtal även mellan 2g- och 3g-nätet och någon extra kostnad för att ringa med hd blkir det inte för kunden. Fortfarande finns det dessvärre inget samarbete mellan mobiloperatörerna när det gäller hd-samtal och något projekt för att kunderna ska kunna dra nytta av den högre samtalskvaliteten också när den man talar med använder någon annan operatörs nät lär inte vara på gång.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.