Telia släpper Telia Carrier

Affärer Telia Carrier får ny ägare. I en affär värd nästan 10 miljarder kronor tar svenska Polhem Infra över ägandet.

Telia släpper Telia Carrier

Den internationella jätten Telia Carrier har 60 procent av den globala internettrafiken. Nätverket finns i 120 länder i Europa, Nordamerika och Asien. Men nu vill Telia under nya vd:n Allison Kirkby inte längre äga verksamheten.

Ny ägare blir Polhem Infra som ägs gemensamt av AP-fonderna; Första AP-fonden, Tredje AP-fonden och Fjärde AP-fonden. Bolagets visionbeskrivs i ett pressmedlande: ”lägga bästa möjliga grund för långsiktiga investeringar i infrastruktur för att möta samhällets långsiktiga behov. Fokus ligger på samarbete och hållbarhet.”

Prissumman blir hög. 9,5 miljarder kronor.

– Efter den här försäljningen kan vi koncentrera oss på våra marknader i Norden och Baltikum, samtidigt som vi säkrar att våra kunder även framöver kan ta del av Telia Carriers världsledande lösningar genom ett långsiktigt strategiskt partnerskap, säger Allison Kirkby i ett uttalande.

Hon fortsätter:

– Jag är övertygad om att under fortsatt ledning av Staffan Göjeryd, chef för Telia Carrier, kommer Polhem Infra att vara en utmärkt ägare av Telia Carrier och att bolaget kommer att gå från klarhet till klarhet under deras förvaltning.

Partnerskapet som Allison Kirkby nämner är ett sätt för Telia att säkerställa att man ska ha tillgång till Telia Carriers tjänster och lösningar.

Innan affären kan slutföras måste den godkännas av myndigheter i EU och USA. Målet är att det ska vara klart under första halvåret nästa år.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.