Telia smyger igång en butik i molnet

Telias marknadsplats för molnbaserad mjukvara börjar ta form, en pilot med inbjudna företagskunder är redan igång. Videomöteslösningen Imeet är bland de första produkter som ligger färdiga att plocka ner från hyllan.

Telia smyger igång 
en butik i molnet

Telia App Market bygger på ett samarbete med leverantören Appdirect och riktar sig till företagskunder i Norden och Baltikum. Tanken är att det skapa en marknadsplats för applikationer, där man kan hitta, prova, köpa och administrera programvara i molnet. Den ger också en samlad supportingång oavsett programvara och med support på det egna språket.

En pilottest har precis startat på den svenska marknaden. Ett antal kunder har bjudits in som gratis får testa programmen i butiken och det faktiska gränssnittet.

– Vi har bjudit in företagskunder via e-post, men intresserade kommer även kunna anmäla sig via Twitter, Facebook och Linkedin med start veckan efter midsommar, säger Helena de Verdier, communication manager på Telias enhet broadband services.

Letar fler partners

Videokonferenslösningen Imeet är redan klar för butiken, liksom Yast som används för tidrapportering, fildelningstjänsten Yousendit och Cakemail.

Med kunderna som testpanel ska butiken nu fyllas med de mest efterfrågade molntjänsterna innan bred lansering sker.

– Utbudet av molntjänster växer och allt fler företag inser fördelarna med att slippa kostnaderna för att investera i egna lösningar. Men osäkerhetsfaktorn är hög när man som företag ska hitta rätt programvara och de kan fort bli många leverantörer och avtal att hålla reda på. Det skapar en ny marknad för telekombranschen samtidigt som nya distributions- och partnerskapsmodeller bildas, förklarar Helena de Verdier.

Teliasonera tittar nu på fler partnerskap för att kunna erbjuda en bra portfölj på den nordiska marknaden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.