Telia tecknar avtal i mångmiljonklassen

Telia har på kort tid tecknat sex nya så kallade managed services-avtal. Avtalen innebär att kunderna integrerar fast och mobil telefoni i en lösning, som sedan hyrs från Telia. Avtalen har ett sammanlagt värde på 180 miljoner kronor.

Det blir klirr i kassan för Telia med de sex nya funktionsavtalen. Kontrakt för fast och mobil telefoni har tecknats med SCA Packning, Skogsstyrelsen, Centrala studiestödsnämnden (CSN), Örebro läns landsting, Swedish Meats samt Cydonia-koncernen. Av de 180 miljoner kronor som avtalen är värda ligger cirka 120 miljoner på 3-årskontrakt och cirka 60 miljoner på 5-årskontrakt.

– Det här är det nya sättet att köpa kommunikations- och it-tjänster, kommenterar Juho Lipsanen, affärsområdeschef för integrerade företagstjänster på Teliasonera. Allt fler företag vill köpa funktioner som är enkla att införa och använda, istället för att köpa enskilda produkter och själv ansvara för integrationen.

Satsning på managed services

Funktionsavtalen är en del av Teliasoneras satsning på managed services, som innebär att Teliasonera tar ett helhetsansvar för tekniken bakom kommunikationstjänsten och kunden köper en funktion som till exempel telefoni, datakommunikationen eller it-arbetsplats.

Att Teliasonera satsar stort på detta område visar också bland annat köpet av systemintegratören Cygate som var ett nödvändigt förvärv av specialistkompetens. I en intervju i Telekom idag (läs intervjun i nästa nummer) säger Juha Lipsanen att även storföretagen vill fokusera på sin kärnverksamhet och därför ser han stor potential på marknaden för driftade företagstjänster. I dagsläget tar Teliasonera cirka en ny kund i veckan på detta område, enligt Andreas Tillander som är ansvarig för den svenska marknaden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.